Lássuk, melyik zöldségben melyik vitamin található meg nagyobb mennyiségben, amivel egy kicsit segíthetjük az immunrendszerünket télen. 

D-vitamin

A D-vitamin kulcsfontosságú a csontjaink egészségéhez, valamint az izmok és az immunrendszer működéséhez. A zöldségek közül az egyetlen D-vitamin forrás a gomba, ebből viszont bármelyiket fogyaszthatjuk, ráadásul már 10 dkg kielégíti a napi vitaminszükségletünket. A gomba mellett a halakban és a tojásban található meg nagyobb mennyiségben ez a vitamin.

B-vitamin

A B-vitamin az idegrendszer egészséges működéséhez járul hozzá. A borsó és az egyéb hüvelyesek, a petrezselyem, a sárgarépa, a burgonya, a spenót és a fokhagyma mind-mind tartalmaz B-vitamint, ezért egy finomfőzelékkel vagy egy jó levessel máris gondoskodtunk az idegrendszerünk megfelelő működéséről.

zöldség
Forrás: pixabay.com

C-vitamin

A C-vitamin az immunrendszert támogatja, ráadásul segít a vas felszívódásában is. A citrusfélék mellett a paprika, a paradicsom, a spenót, a zeller, a káposzta, a brokkoli és a karfiol remek C-vitamin forrás. 

Multivitamin

Akad néhány zöldség, ami igazi vitaminbomba a szervezet számára. A fekete retek például tele van C-vitaminnal, foszforral, kalciummal, káliummal, magnéziummal és vassal, ráadásul antibakteriális és köhögés-csillapító hatású is. A cékla igazi csodaszer, hisz tele van cinkkel, káliummal, kalciummal, vassal, antioxidánsokkal és C vitaminnal. Erősíti az immunrendszert, az agyat, a szívet és a libidóra is jó hatással van. A csicsóka is a vitaminbombák közé tertozik, tele van káliummal, kálciummal, magnéziummal, foszforral, cinkkel, B- és C-vitaminnal, így a bélflóra regenerálására kiváló.

Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.