Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, antioxidáns tulajdonságokkal, amely segít megőrizni az immunrendszer egészségét, emellett szépségvitaminnak is tartják, a kismamáknak pedig kifejezetten “kötelező”.

Jó hír, hogy mivel az E-vitamin rengeteg élelmiszerünkben megtalálható, sőt, van, amit még dúsítanak is ezzel az antioxidánssal, így hiánybetegsége ritkán alakul ki. A minimum szint alá általában nem süllyed a mennyisége a szervezetben, sokkal inkább érdemes pluszban fogyasztani bizonyos esetekben (várandósság, bőrproblémák, fertőzések).

e_vitamin_hiany
Forrás: unsplash.com

Ha valaki drasztikus étrendet, fogyókúrát követ, esetleg a bélrendszerében vannak felszívódási zavarok (Crohn-betegség, IBS), vagy krónikus hasnyálmirigy gyulladása van, akkor előfordulhat E-vitamin hiány. Ennek tünetei a koordinációs nehézségek, izomfájdalom, gyengeség, látászavarok, rossz közérzet, fakó-érdes bőr.

Ha valaki úgy gondolja, hogy szükséges lehet E-vitamin pótlásra, a legegyszerűbben táplálékok formájában biztosíthatja az extra töltetet. Fogyasszunk ezekből:

Diófélék és olajos magvak, például mandula, napraforgómag, földimogyoró; mogyoróvaj; teljes kiőrlésű gabonák; növényi alapú olajok (lenmag, olíva, dió, szezám stb.); leveles zöldségek; tojás; kiwi; mangó.

Az E-vitamin természetesen pótolhatjuk étrend-kiegészítő formájában is, például, ha multivitamint szedünk.

Felnőtteknek és 14 éves és idősebb gyermekeknek napi 15 milligramm (mg) E-vitaminra van szükségük. A várandós anyukáknak ez min. 20 mg-ra változik.

Forrás: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-e-deficiency
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.