A macskagyökeret már az ókorban felfedezték, igaz akkor még főként emésztést javító és fájdalomcsillapító hatása miatt áldották ezt a gyógynövényt.

A valeriana a macskagyökérfélék családjába tartozó növény. Nyirkos, lápos réteken fordul elő, de erdőkben, szakadékos, partos helyeken is megterem. Július-augusztusban virágzik, a gyökértörzs termeli a gyógyhatású radixot. A gyökér kellemetlen szagú és ízű, ám teaként citrommal és mézzel fogyasztható. Számos nyugtató hatású készítmény alapanyaga. 

Álmatlanságra és idegességre

macskagyökér
Forrás: pixabay.com

A macskagyökér álmatlanságra kiváló, leginkább akkor, ha azt kimerültség, idegesség vagy stressz okozza. A belőle készült tea izzasztó és vizelethajtó hatású, valamint rendkívül jó idegnyugtató, ami a hormonális változások okozta feszült hangulatra is kiváló, klimax esetén például kifejezetten hatásos lehet. Szívnyugtató, így elsősorban a szív ideges zavarainál, gyomorbajnál, fejfájásnál alkalmazhatjuk sikerrel.

Vigyázzunk a mellékhatásokkal

A macskagyökérrel azonban nem árt vigyázni. Nagyobb adagban vagy hosszú ideig nem ajánlatos szedni, mert emésztési zavarokat, émelygést, fejfájást okozhat. Várandósoknak és szoptatás alatt, valamint két év alatti kisgyermekeknek egyáltalán nem ajánlott a szedése.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.