A szervezetünkben termelődő hormont tablettaként is bevihetjük, így az éjszakán nyugodt lesz.

A melatonint hosszú évek óta használják világszerte, mert számos jótékony hatása van. A hormonvegyület szabályozza az alvás-ébrenlét fázisunkat. Mielőtt elaludnánk, a sötét és a napszakok váltakozásának hatására a melatoninszint megnő a szervezetben, így könnyebben alszunk el. Idősebb korban a melatonin már kevésbé van jelen, ezért az öregebbek sokkal kevesebbet alszanak.

melatonin_alvas
Forrás: pexels.com

A vegyület hatása gyorsan megmutatkozik, 1-3 mg melatonin könnyen és gyorsan álomba szenderít, ugyanakkor semmilyen káros mellékhatása nincs. Vény nélkül kapható étrend-kiegészítő, ami nemcsak alvászavarok esetén lehet gyógyír, de például a jetlag jelenséget is tompítja, így ha repülővel kontinenseket szelünk át, könnyebb aludni és átállni a másik időzónára.

A melatoninnak egyéni egészségvédő hatást is tulajdonítanak a tanulmányok, hiszen, ahogy általában a hormonok, számos anyagcsere folyamatban játszik szerepet. Melatonin jelenlétében lassulnak a sejtek öregedési folyamatai, ezért alkalmazzák rejuvenáló szerként is.

A sejtek elöregedése olyan káros következményekkel is járhat, mint a szövet-, illetve sejtdegenerálódás (a rákos sejtek kialakulása). Emiatt feltételezik, hogy a melatonin akár ennek megelőzésében is szerepet játszhat. Az alvási hormon erős antioxidáns, így támogatja az érzékszerveinket, megszüntetheti a fülzúgást, gátolhatja a gyomorproblémák kialakulását, és a férfiak nemi hormon termelését is serkentheti. Mivel nyugtató hatású, ellentétesen működik, mint a dopamin, ami serkent, és csökkenti is annak termelését a szervezetben.

Szedése nem jár kellemetlenségekkel, nem zuhanunk hirtelen álomba tőle, ennek ellenére első bevételekor néhány embernél jelentkezhet másnap fejfájás, fáradtság, de van, akinél intenzív álmodást vált ki.

Ha szeretnénk jól aludni, kipróbálhatjuk a melatonint, de figyeljünk arra is, hogy betartsuk a normál napi ciklust, ne maradjunk fent hajnalig és ne igyunk alkoholt lefekvés előtt. Törekedjünk, hogy sötétben aludjunk és kerüljük az okos eszközök használatát lefekvés előtt legalább egy órával!

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/melatonin-and-sleep
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.