A gyógyszereket sokszor a fürdőszobában vagy a konyhában tároljuk, ez azonban károsíthatja a hatóanyagtartalmat.

A gyógyszeres fiók sok háztartásban a konyhában vagy a fürdőszbában kapott helyet, ez azonban egy kutatás szerint a lehető legrosszabb választás, ugyanis a szavatossági idő is korábban lejárhat, de a hatóanyagok is károsodhatnak a pára és a magas hőmérséklet miatt. 

Az amerikai egyesült államokbeli Purdue Egyetemen végzett kísérlet során az élelmiszertudománnyal foglalkozó kutatók arra jöttek rá, hogy a konyhai, fürdőszobai tárolással járó magas páratartalom nagymértékben csökkentheti a vitaminok és más étrend-kiegészítők hatékonyságát. Ez ellen pedig az sem nyújt védelmet, ha jó záródó tégelyekben, üvegcsékben tárolják őket. 

vitamin
Forrás: pixabay.com

Hatástalanná vált vitaminok

A kísérlet során többek között különféle C-vitamin készítmények mintáit tették ki magas páratartalomnak, eredményeik pedig azt mutatták, hogy egyes mintáknál ez teljes mértékben hatástalanná tette a vitamint. Különösen a kristályos alapanyagú vitaminok vannak veszélyben (például B- és C-vitamin), mert ezeknél már akkor is felléphet némi oldódás, ha épp csak egyszer kinyílik a dobozuk fedele. Ha csökken a hőmérséklet és a pártartalom, a vitaminkészítmények visszakaphatják eredeti állagukat, a kémiai instabilitás azonban már visszafordíthatatlan. A C-vitamin esetében a nem megfelelő környezetben való tárolás esetén már egy hét is elég lehet ahhoz, hogy használhatatlanná váljon.

A kutatók azt javasolják, hogy ne szedjük be a vitamint, ha a doboza belső fala párás, ha a tabletták felszíne ragacsossá vagy nyúlóssá vált, de intő jel lehet az is, ha barnás foltok jelentek meg rajta. Bár mindez nem jelenti, hogy a készítmény feltétlenül veszélyes lenne, a hatóanyag tartalma valszínűleg már elvesztette a hatását.

Hol tároljuk?

A vitamin- és gyógyszerkészítményeket mindenképpen száraz helyen tartsuk. Ha van kamra, akkor ott, ha nincs, akkor inkább a nappali egyik fiókját jelöljük ki erre a célra vagy esetleg a hálószobaszekrény egyik rekeszét használjuk.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.