A D-vitamin patikaszerként való fogyasztása az ősztől tavaszig tartó időszakban mindenki számára ajánlott.

Sőt, a rizikócsoportba tartozóknak nyáron is szedniük kell a D-vitaminos készítményeket. Adunk két tanácsot annak érdekében, hogy jobban felszívódhasson a bevett D-vitamin.

A D-vitamin zsíroldékony vitamin, azt zsíros ételekkel vegye be!

A D-vitamin, az A- és E-vitaminokhoz hasonlóan, zsíroldékony vitamin. A vizsgálatok alapján jobban felszívódik, ha eleve olajban vagy zsírban oldott formában juttatjuk be a szervezetbe. Nem véletlen, hogy számos D-vitaminos patikaszer olajban vagy zsírban oldott formában, pl. olajos cseppként tartalmazza a D-vitamin.

Akár ilyen D-vitamint fogyasztunk, akár nem, segítheti a bélcsatornából való D-vitamin-felszívódást, ha nem éhgyomorra vesszük be a D-vitamint. Érdemes a D-vitaminos patikaszereket ékezéssel együtt bevenni, és különösen jó szolgálatot tesz, ha a D-vitamint zsírban dús fogásokkal együtt nyeljük le.

D-vitamin hasznosulása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Jobban hat a D-vitamin, ha magnézium is van mellette

A magnéziumnak kulcsszerepe van a D-vitamin hatásainak létrejöttében. A biokémiai kapcsolat leegyszerűsítve a következő: a D-vitamin szervezetbeni előállításához magnézium szükséges; cserébe a D-vitamin fokozza a magnézium bélből való felszívódását.

Tehát, annak érdekében, hogy a szervezetben a D-vitamin kedvező hatásai érvényesülhessenek, javasolt magnéziumot is kellő mennyiségben fogyasztani.


Forrás: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 

 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.