A D-vitamin patikaszerként való fogyasztása az ősztől tavaszig tartó időszakban mindenki számára ajánlott.
Sőt, a rizikócsoportba tartozóknak nyáron is szedniük kell a D-vitaminos készítményeket. Adunk két tanácsot annak érdekében, hogy jobban felszívódhasson a bevett D-vitamin.
A D-vitamin zsíroldékony vitamin, azt zsíros ételekkel vegye be!
A D-vitamin, az A- és E-vitaminokhoz hasonlóan, zsíroldékony vitamin. A vizsgálatok alapján jobban felszívódik, ha eleve olajban vagy zsírban oldott formában juttatjuk be a szervezetbe. Nem véletlen, hogy számos D-vitaminos patikaszer olajban vagy zsírban oldott formában, pl. olajos cseppként tartalmazza a D-vitamin.
Akár ilyen D-vitamint fogyasztunk, akár nem, segítheti a bélcsatornából való D-vitamin-felszívódást, ha nem éhgyomorra vesszük be a D-vitamint. Érdemes a D-vitaminos patikaszereket ékezéssel együtt bevenni, és különösen jó szolgálatot tesz, ha a D-vitamint zsírban dús fogásokkal együtt nyeljük le.
Jobban hat a D-vitamin, ha magnézium is van mellette
A magnéziumnak kulcsszerepe van a D-vitamin hatásainak létrejöttében. A biokémiai kapcsolat leegyszerűsítve a következő: a D-vitamin szervezetbeni előállításához magnézium szükséges; cserébe a D-vitamin fokozza a magnézium bélből való felszívódását.
Tehát, annak érdekében, hogy a szervezetben a D-vitamin kedvező hatásai érvényesülhessenek, javasolt magnéziumot is kellő mennyiségben fogyasztani.
Forrás: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix