A lakosság néhány csoportjánál a C-vitamin-bevitelre fokozottan oda kell figyelni, mert vagy a szükséglet növekedett meg, vagy a táplálkozásuk hiányos.

Az emberi szervezet nem tud C-vitamint (=aszkorbinsavat) előállítani, mivel nem tartalmazza a vízoldékony vitamin előállításának egyik utolsó lépéséhez szükséges ún. L-gulonolakton-oxidáz enzimet. Ugyanakkor, tudva azt, hogy az aszkorbinsav milyen szerteágazó és létfontosságú funkciókat tölt be a szervezetben, a C-vitamin folyamatos pótlásának a szükségessége nem kérdőjelezhető meg.

C-vitamin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kik azok, akiknél fokozottan kell figyelni a C-vitamin-pótlásra?

A C-vitamin-hiány fokozott kockázatának vannak kitéve:

1.         az időskorúak

2.         a várandós nők

3.         a szoptató anyák

4.         a kórházban kezelt betegek, a dialízis-kezelésben részesülők

5.         az alacsony egy főre eső jövedelemmel rendelkező háztartások tagjai (elsősorban a vitaminban szegény táplálkozásuk miatt)

6.         a stresszes életmódú, feszített élettempójú, környezetszennyezésnek kitett egyének

7.         a dohányzók

8.         az alkoholisták, a drogfüggők.

A felnőtteknél napi 80 mg a C-vitaminra vonatkozó beviteli ajánlás. Egyre több vizsgálat mutat rá azonban arra, hogy a C-vitamin kedvező élettani hatásának a maximalizálása napi 200-500 mg közötti C-vitamin-bevitellel biztosítható.

Forrás: Pacier C et al. Vitamin C: optimal dosages, supplementation and use in disease prevention. Functional Foods in Health and Disease. 2015;5:89-107.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.