D-vitaminnal nem előzhető meg a Covid-19, de a megfelelő D-vitamin-ellátottság igazoltan segíthet a gyógyulásban.

Ha valakinél pozitív lett a Covid-19-teszt, érdemes 10 napon át napi 4000-6000 NE D-vitamint szednie.

Az elmúlt hónapokban világszerte több tucat klinikai vizsgálat zajlott (és jelenleg is folynak vizsgálatok), amelyeknek célja a Covid-19 és a D-vitamin-ellátottság/D-vitamin-pótlás közötti kapcsolat megismerése. Kijelenthető, hogy a D-vitamin adása nem képes az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés kivédésére, de a megelőzési céllal adott, valamint a Covid-19-betegség korai vagy későbbi fázisában alkalmazott D-vitamin-pótlás egyaránt képes a súlyos Covid-19 gyakoriságának és a Covid-19-cel összefüggő halálozásnak a csökkentésére.

D-vitamin covid
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A koronavírus okozta fertőzések kezelése kapcsán már vannak D-vitaminnal kapcsolatos, dozírozásbeli támpontok. A Covid-19-fertőzés ideje alatt (az otthon lábadozóknál is) a szokásosnál nagyobb adag D-vitamin szedése javasolt.

Napi 4000-6000 NE szedhető 10 napon keresztül. Ez a dózis segíthet rendezni az esetleg fennálló D-vitamin-hiányt, miközben az emelt dózis ennyi idő (10 nap) alatt nem okozhat mellékhatást.

Forrás: https://semmelweis.hu/hirek/2021/03/22/friss-ajanlas-keszul-a-d-vitamin-hasznalatrol-a-semmelweis-egyetem-vezetesevel/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.