Vérszegénység akkor fordul elő, ha csökkent a hemoglobin szintje a vörösvértestekben. A hemoglobin az a fehérje a vörösvértestekben, amely felelős az oxigén szállításáért, és központi eleme a vas.

A vashiányos vérszegénység az anémiák leggyakoribb típusa. Akkor fordul elő, ha a szervezetben nincs elég vas, amelyre szükségünk van a hemoglobin előállításához . Ha nincs elég vas a vérben, a test többi része nem lesz ellátva a szükséges mennyiségű oxigénnel.

vashiany
Forrás: unsplash.com

Bár az állapot gyakori lehet, sokan nem tudják, hogy vashiányos vérszegénységük van. Lehetséges, hogy a tünetek évekig tapasztalhatók anélkül, hogy tudná az érintett a mögöttes okot.

Nőknél a vashiányos vérszegénység gyakori okai között szerepel a menstruáció vagy terhesség miatti vasveszteség a vérben. A helytelen táplálkozás vagy bizonyos bélbetegségek, amelyek befolyásolják a szervezet vasfelvételét, szintén anémiát okozhatnak mindkét nemnél.

A vérszegénység tünetei sokfélék lehetnek, így nehéz néha megállapítani, hogy az itt felsorolt jelek mögött a vashiány áll:

  • általános fáradtság

  • gyengeség

  • sápadt bőr

  • szédülés

  • bizsergő, zsibbasztó érzés a lábakban, végtagokban

  • a nyelv duzzanata vagy fájdalma

  • hideg kéz- és lábfej

  • gyors vagy szabálytalan szívverés

  • törékeny körmök

  • fejfájás

A vashiányos vérszegénység okai lehetnek az említett menstruáció, a helytelen táplálkozás, szélsőséges diéták (nem megfelelő vasbevitel), belső vérzés, vas felszívódási zavar, endometriózis, genetikai hajlam, túl gyakori véradás, terhesség, szennyezett környezetből származó táplálék, nagyon intenzív és túlterhelő sporttevékenységek, tinédzserkor, öregkori zavarok.

 

Ha vérszegénység gyanúja áll fenn, érdemes vérvizsgálattal a végére járni, hiszen a labor kimutatja a vas szintjét. Amennyiben az orvos úgy látja, vaskészítményt kell szedni. A táplálkozásunkkal is elősegíthetjük a vas pótlását és a vérszegénység elkerülését: fogyasszunk vörös húsokat, belsőségeket, sötétzöld leveles zöldségeket, dióféléket, aszalt gyümölcsöket, vassal dúsított gabonapelyheket és ügyeljünk a C-vitamin pótlásra is, mert az aszkorbinsav segíti a vas felszívódását és hasznosulását.

Forrás: https://www.healthline.com/health/iron-deficiency-anemia
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.