A megfelelő folsavellátottság idős korban is lényeges - a megfelelő folsav-szint az idős korral járó memóriaproblémák esetén is pozitív hatású lehet.

A gyermekvállalást tervező nőknél és a kismamáknál kiemelt fontosságú a B9-vitamin, azaz a folsav bevitele. Ugyanakkor, jóval kevesebben figyelnek arra, hogy az idősebb korosztálynál is biztosított legyen a folsavval való ellátottság. Amennyiben a szervezet folsavhiányos, fokozott az érelmeszesedés veszélye; illetve több vizsgálat mutat rá arra, hogy folsav hiányában gyakoribbak az emlékezési zavarok.

Milyen ételek dúskálnak folsavban?

folsav időskor
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A folsav elsősorban a zöld leveles zöldségekben (káposzták, saláták, spárga, borsó stb.) található meg, és a frissen történő fogyasztásukkal juttatható be jelentősebb mennyiségű B9-vitamin a szervezetbe. Tudni kell, hogy a folsav hő hatására bomlik, vagyis sütés, főzés során a zöldségek folsavtartalma elbomlik.

Ismeretes, hogy az idős korosztály általában nem fogyaszt elegendő mennyiségű friss zöldséget, így a patikaszerekkel történő folsavbevitelre hangsúlyt kell fektetni. A különböző ajánlások alapján az ajánlott napi bevitel folsavból az idősebb generációnál kb. 400 mikrogramm.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.