Szemünk és látásunk a legfontosabb érzékünk, ezért nem árt odafigyelni, hogy megkapja a kellő tápanyagokat és vitaminokat.

A szem egy rendkívül összetett érzékszerv, erek és idegek sokasága hálózza be, miközben fő tömege kocsonyás, tehát víz alapú. A fény és vizuális ingereket fogja be és alakítja képpé az agyban, de sokkal hétköznapibb tulajdonsága, hogy valóban megadja lelkünk hangulatát. A tekintetünk leképezi a külső és belső világunkat. Ha figyelünk szemünk épségére, és bejuttatjuk a szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat a szervezetünkbe, akkor életünk végéig élvezhetjük a tisztánlátás képességét. Átvitt értelemben is.

vitamin_latas
Forrás: unsplash.com

Az A-vitamin a legfontosabb, melynek pro-vitaminja a béta-karotin. Akár előbbit, akár utóbbit szedjük, nagyban támogatjuk vele látószervünket. A-vitamin szedésével a kutatások alapján csökken a hályogképződési hajlam és a szaruhártya degenerációk, melyek az időskori problémák listáján előkelő helyen szerepelnek sajnos.

A teljes B-vitamin csoport hasznos a szemnek, hiszen az idegek védelmét látják el. Szedhetjük őket külön-külön is, de még jobb a B-komplex, hiszen ezek a vitaminok egymás hatását felerősítik, úgynevezett szinergiában vannak.

A C-vitamin általános immunerősítő és antioxidáns, de nagyon fontos szerepe van a kollagéntermelésben is, ami a szem fehérjéje is. Számos tanulmány állítja, hogy az aszkorbinsav hályog ellenes hatással bír és meggátolhatja a fertőzések kialakulását is.

Az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól, és táplálja a sejtfalakat és hámszöveteket. A szem szöveti felépítését is védi, illetve a szürke hályog kialakulását késleltetheti. Az E-vitamin, amely nagy mennyiségben előfordul olajos magvakban, igazi széles spektrumú és hatású vegyület.

A vitaminok mellett konkrét szem erősítő vegyület a lutein és a zeaxantin, melyek karotinoidok, vagyis az A-vitamin előanyagának, a béta-karotinnak a „testvérei”. Táplálják a szaruhártyát és szivárványhártyát, fényvédelemmel látják el a szemet, erősítik a látásunkat.

Ne feledjük, hogy a szerveink megfelelő működéséhez, így a szemünknek is, fontos a hidratálás. Ha elfárad a szemünk, egyrészt igyunk meg egy pohár vizet, másrészt direktben is hidratálhatjuk valamilyen semleges műkönny segítségével.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/eye-vitamins
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.