A rendszeres vitaminfogyasztés elengedhetetlen, de túlzásba vinni ezt sem szabad.

Egyes vitaminok esetén nem lesz gond, ha egyszer-egyszer véletlenül túllépjük az ajánlott adagot, de jó, ha az előírt mennyiséget minden esetben betartjuk. Az alábbi négy vitaminból azonban semmiképp ne próbálkozzunk emelt dózist szedni, mert gond lehet belőle.

A-vitamin

A zsírban oldodó A-vitamin a haj és a bőr egészségéhez szükséges, és a csontokra is kedvező hatással van. Abban is segít, hogy a C-vitamin jól tudjon felszívódni. Mivel alaposan elraktározza a szervezet, épp ezért, ha a megengedett mennyiség többszörösét vesszük be, felgyűlik a szervezetben, és egyből panaszokat okoz, például hányingert, gyengeséget. A férfiaknak 900, a nőknek 700 mikrogramm az ajánlott mennyiség. Aki ezt rendszeresen lépi túl, annak nem csak egy napig lesznek hányinger szerű panaszai, de hosszabb távon alvászavart, bőrproblémát vagy látászavart is okozhat.

C-vitamin

Az immunerősítők legismertebbjét rendszeresen adagolják túl azok, akik úgy gondolják, ezzel lehet pótolni a hetekig tartó vitamin kiesést. 2500 milligramm az ajánlott mennyiség, ennél több nem is tud felszívódni, így hasmenés, hányás formájában távozik is.

vitamin
Forrás: pexels.com

B6-vitamin

B-vitamint általában anélkül juttatunk a szervezetünkbe, hogy kapszulákat szednénk, hiszen számos ételben megtalálhatóak, ráadásul vízben oldódnak, így könnyű a felszívódásuk. Nehéz túladagolni, hiszen étellel akkora mennyiséget nem tudunk belőle elfogyasztani, de ha tablettaként szedjük, és például megtriplázzuk az adott mennyiséget, idegi problémák is kialakulhatnak. Sose egyszerre próbáljuk meg pótolni egyes vitaminok hiányát, hanem fokozatosan!

E-vitamin

Az antioxidáns E-vitamin az egyik legnépszerűbb kapszula formájában szedett étrend kiegészítő, de tudni kell róla, hogy 15 milligrammnál többet naponta tilos beszedni, ugyanis fáradtságot, gyengeséget okoz, és a rendszeres túlszedés esetén növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát is.
A zsírban oldódó E-vitamint ételekkel nehéz lenne túladagolni, de ha tabletta formájában fogyasztjuk, mindig csak az előírt mennyiséget alkalmazzuk belőle!

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.