A fogak körüli íny gyulladása a cukorbetegség ötödik leggyakoribb szövődménye a szív-, ideg-, vese- és szembetegségek mellett.

A lepedék képződése okozta ínygyulladás (más néven parodontitisz) kialakulásának kockázata nagyobb a cukorbetegség esetén. Az ínybetegség azzal kezdődik, hogy baktériumok épülnek a fogakra és az ínyre. A cukorbetegség fennállása esetén fokozottabb a gyulladásos reakció erre a baktériumra, ami kezeletlen esetben az állcsont pusztulásához is vezethet.

Néhány jel, amely az ínygyulladásra utal:

  • vörös, duzzadt és/vagy vérző íny
  • laza vagy érzékeny fogak
  • tartósan rossz lehelet.

Ha cukorbetegségben szenved és közepesen előrehaladott ínygyulladása van, fogászati mélytisztításra, antibiotikumokra vagy akár szájsebészeti beavatkozásra is szükség lehet, attól függően, hogy mennyire előrehaladott az ínybetegség.

cukorbetegség ínygyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Érdemes az alábbi 5 tippet alkalmazni az ínybetegségek elkerülése érdekében:

  1. Kerülje a savas italokat (például szóda, energiaitalok, citromos víz), mert ezek károsíthatják a fogak zománcát, ami fogszuvasodáshoz, súlyosabb esetben pedig a fogak elvesztéséhez vezethet.
  2. Naponta használjon fogselymet minden fog között, melyet óvatosan csúsztasson felfelé, lefelé és előre-hátra a vérzés elkerülése érdekében.
  3. Naponta kétszer két teljes percig mosson fogat. Használjon puha sörtés kefét és győződjön meg arról, hogy minden fogát eléri. A cél az, hogy megszabaduljon a lepedék felhalmozódásától.
  4. Ne felejtse el néhány másodpercig finoman „dörzsölni” a nyelvét is, hogy megszabaduljon a baktériumoktól.
  5. Évente legalább egyszer keresse fel fogorvosát, és azonnal jelezze a fent említett jeleket.

A cukorbetegeknél nagyobb az esély a szájszárazságra az emelkedett vércukorszint vagy gyógyszerek miatt is. Ennek elkerülése érdekében javasolt a cukormentes gumi rágása vagy a cukor nélküli cukorka fogyasztása a nyáltermelés serkentésére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.