A terhesség egész ideje alatt vitaminokat szed, gyakran keresi fel nőgyógyászát, rendszeresen mozog, kerüli az alkoholt és a dohányzást, de valamiről sokan elfeledkeznek.

Az egészséges terhességgel gyakran nem társítják a megfelelő szájhigiénét. A rendszeres fogorvosi ellenőrzések és fogtisztítások, valamint a fogmosás és fogselyem használata azonban fontosak az egészséges száj és az egészséges terhesség szempontjából.

A fogorvosi ellenőrzések gyakorisága

Terhes-e vagy sem, 6 havonta meg szükség van a szakszerű tisztítás és az ellenőrzés céljából. A terhesség alatt még fontosabb, hogy ne hagyja ki az évente kétszeri látogatást. A rendszeres vizsgálatok segíthetnek megelőzni és ellenőrizni az ínybetegségeket és fertőzéseket. A terhességi hormonok szájüregi problémákat okozhatnak, például fogínygyulladást és duzzanatot, vérzést és irritált fogínyt. Az íny rendkívül érzékeny is lehet, a fogmosás és a fogselyem használata pedig kellemetlen lehet. Ha ínybetegségben szenved, vagy problémái vannak a fogaival vagy az ínyével a terhesség alatt, fogorvosa javasolhatja, hogy a második és harmadik trimeszterben gyakrabban ütemezze be a szakorvos általi tisztítást.

terhesség fogápolás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A röntgenvizsgálat kockázata

Terhesség alatt biztonságos a röntgen, fájdalomcsillapító és helyi érzéstelenítés alkalmazása, ha szükséges a fogászati ​​problémák megfelelő diagnosztizálásához és kezeléséhez. Noha a röntgenfelvételek általában a rutin fogorvosi vizsgálatok részét képezik, fogorvosa kihagyhatja azt egészen a baba születése utánig. Fogászati ​​„vészhelyzetben” röntgenfelvételekre lehet szükség, de az egyetlen röntgenfelvételből származó sugárzás mennyisége meglehetősen alacsony.

A szájüregi problémák megelőzése

A rendszeres fogászati ​​tisztítások és vizsgálatok mellett a megfelelő otthoni fogápolás segíthet megvédeni az ínyt és a fogakat a betegségektől és a szuvasodástól. Naponta kétszer alaposan mosson fogat fluoridtartalmú fogkrémmel. Legalább egyszer óvatosan használjon fogselymet. Az is fontos, hogy próbálja korlátozni a cukros finomságok fogyasztását. Ehelyett válasszon ropogós friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint egyéb tápláló ételeket, amelyek kevésbé valószínű, hogy fogszuvasodást okoznak.

A baba fogainak védelme

A szülés előtti fogorvosi vizsgálat egyben remek alkalmat kínál arra is, hogy megbeszéljék a baba fogápolásának legjobb módjait. Kérdezze meg fogorvosát, hogyan és mikor kezdje el az újszülött fog- és ínymosását, illetve mit tehet a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatának csökkentése érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.