A sztatinok olyan vényköteles gyógyszerek, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Amennyiben az életmód megváltoztatása nem elegendő a koleszterinszint csökkentéséhez, a kezelőorvos javasolhatja a sztatin gyógyszereket. Utóbbiak legalább 25 százalékkal csökkenthetik a stroke, a szívroham és az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás kockázatát, sok betegnek aggályai vannak e gyógyszercsoport szedésével kapcsolatban.

1. tévhit: A sztatin gyógyszerek szedése cukorbetegséget okoz

A klinikai vizsgálatok eredményei szerint a sztatinok felgyorsítják a felnőttkori cukorbetegség diagnózisát, mert enyhe emelkedést okoznak a vércukorszintben. Azonban az ilyen mellékhatást tapasztaló betegeknél a normálisnál magasabb a vércukorszint vagy már a cukorbetegséget megelőző, úgynevezett prediabétesz szakaszában vannak. A sztatin-gyógyszerek azonban nem okoznak cukorbetegséget olyan embereknél, aki nem „állnak” a cukorbetegség diagnózisának közelében. Ezen kívül a szívbetegségek kockázatának csökkentésével járó előnyei azoknál, akik prediabéteszben szenvednek vagy cukorbetegek, jelentősen felülmúlják a vércukorszintjükben előforduló enyhe növekedést.

sztatin gyógyszer koleszterinszint
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2. tévhit: A sztatinok gyakran okoznak memóriavesztést

2012-ben megváltoztatták a sztatin gyógyszerek címkéit amiatt, hogy információkat tartalmazzon az esetlegesen előforduló zavartságról vagy memóriavesztésről, ami a gyógyszerek szedése során tapasztalható. Sajnos ez a változtatás néhány „rossz minőségű” tanulmányon alapult, de a betegek komolyan aggódni kezdtek amiatt, hogy az alacsonyabb koleszterinszint befolyásolhatja az agyuk működését. Valójában az agy saját koleszterint termel – függetlenül a vér koleszterinszintjétől -, és a legszigorúbb tanulmányok azt mutatják, hogy a sztatinok általában nem okoznak memóriavesztést. Ha mégis van ilyen, a sztatinok hosszú távú alkalmazása jótékony hatással lehet az agyra, mivel segítenek megelőzni a stroke-ot és védik az agy artériáinak egészségét.

3. tévhit: Szürkehályogot okozhatnak a sztatin gyógyszerek

Egyes tanulmányok azt mutatták, hogy kapcsolat állhat fenn a sztatinok és a szürkehályog kialakulásának fokozott kockázata között. Ezeket a vizsgálatokat azonban állatokon vagy kevésbé szigorú klinikai kutatások során végezték. A legjobb bizonyítékok az embereken végzett kiváló minőségű klinikai vizsgálatokból származnak, amelyek azt mutatták, hogy a sztatin gyógyszerek nem növelik a szürkehályog-képződés kockázatát.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/high-cholesterol/3-myths-about-cholesterol-lowering-statin-drugs
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.