Valójában a legtöbb ember nem tudja, hogy magas a vércukorszintje, amíg ki nem derül, hogy 2-es típusú cukorbetegségben nem szenved - valószínűleg már egy ideje.

A 2-es típusú cukorbetegség árulkodó jelei (például a gyakori vizeletürítés és a túlzott szomjúság) gyakran kevésbé feltűnők, különösen a korai stádiumban. De ezek figyelmen kívül hagyása súlyosbíthatja az egészségi állapotot. Számos olyan jellegzetes tünet van, amely korán jelezheti a cukorbetegséget. Még ha enyhék is, érdemes megemlíteni őket az orvosnak.

1. Gyakoribb vizeletürítés

Az, hogy a szokásosnál többet kell vizeletet üríteni, különösen éjszaka, annak a jele, hogy a vércukorszint nincs rendben.

2. Gyakoribb fertőzések

Ha a vércukorszint magas és a vesék nem tudják elég jól kiszűrni, a cukor a vizelettel kiürül. A nagyobb mennyiségű cukor a meleg, nedves környezetben húgyúti és gombás fertőzéseket okozhat, különösen a nőknél.

3. Fogyás

Cukorbetegség esetén a szervezet nem képes a glükózt (cukrot) hatékonyan felhasználni. Ehelyett a test elkezdi a zsírégetést, így váratlan fogyás tapasztalható.

4. Látásromlás

A magas vércukorszint károsíthatja a látást. A szemüveg szükségessége néha a cukorbetegség jele.

cukorbetegség figyelmeztető jelei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

5. Fáradtság vagy kimerültség érzése

A fáradtság számos kiváltó oka összefüggésben lehet a cukorbetegséggel és a magas vércukorszinttel, beleértve a kiszáradást (a gyakori vizelés miatt, amely megzavarhatja az alvást) és a vesekárosodást. A kimerültség érzése gyakran tartós, és megzavarhatja mindennapi tevékenységeket is.

6. A bőr elszíneződése

A cukorbetegség diagnózisát gyakran megelőzi a bőr sötétebb elszíneződése a nyakráncokban és az ujjperceknél. Ezt az állapotot az inzulinrezisztencia okozhatja.

Mivel a cukorbetegség tünetei gyakran nagyon enyhék vagy nem is léteznek, különösen a betegség kezdeti szakszában, fontos a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, különösen túlsúlyos vagy egyéb kockázati tényezők (például a cukorbetegség családi halmozódása) fennállása esetén.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.