Az egyik leggyakoribb krónikus betegség, a cukorbetegség olyan állapot, amely kezeletlen esetben súlyos szemkárosodást és akár vakságot is okozhat.

A cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezet nem dolgozza fel megfelelően a bevitt energiát. Ennek eredményeképpen a szervezet vagy nem reagál, vagy nem termel inzulint, ami egy olyan hormon, amely glükózt (vércukrot) juttat a test sejtjeibe. Ha a vérben tartósan túl sok a glükóz, az károsíthatja az ereket és az idegeket, beleértve a szemét is.

Diabéteszes szembetegségek

A diabéteszes szembetegség a szembetegségek azon csoportjára utal, amelyek oka a cukorbetegség. Ezek az alábbiak lehetnek:

Diabéteszes retinopátia. A felnőttkori vakság leggyakoribb oka, a diabéteszes retinopátia akkor fordul elő, amikor a retina ereiben bekövetkező változások vagy az erek „szivárgását” vagy rendellenes új erek növekedését okozzák.

Makula ödéma. A makula - a retina közepe, amely éles, egyenes látást biztosít - megduzzadhat a cukorbetegség okozta érkárosodás miatt, amely homályos vagy torz látást eredményezhet.

cukorbetegség szürkehályog
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Glaukóma. A glaukóma egyik formáját, az úgynevezett neovaszkuláris glaukómát a cukorbetegség okozza. A magas vércukorszint károsíthatja a retina ereit, és abnormális új erek létrejöttét eredményezheti a szem íriszén (a szem színes részén), ami a szemnyomás növekedését és a glaukóma kialakulását okozhatja.

Szürkehályog. A szürkehályog már korábban is kialakulhat, de cukorbetegség esetén gyorsabb lehet a romlás mértéke a vércukorszint növekedése miatt. A későbbiekben kialakuló szürkehályog oka a glükóz tartósan magas szintje, ami a szem lencséjében szürkehályogot eredményező felhős felhalmozódást hoz létre.

A szemlencse duzzanata. A vércukorszint gyors változása alacsony értékről normálisra befolyásolhatja a szem lencséjének alakját, ami homályos látást eredményezhet. A látás javul, miután a vércukorszint normalizálódik.

A cukorbetegség okozta szemproblémák megelőzése

A cukorbetegséggel kapcsolatos szemproblémák megelőzésének legjobb módja a vércukorszint, a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozása, a rendszeres szemészeti kontrollvizsgálat, valamint a dohányzás és az ultraibolya sugárzás kerülése.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diabetes-and-your-eyes-what-you-need-to-know
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.