Úgy tűnik, hogy végtelen számú diéta közül is választhatunk, de vajon honnan tudhatjuk, hogy melyik fogyókúra a megfelelő a számunkra?

A test energiáját kalóriákban mérjük. A fogyás akkor következik be, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit fogyasztunk. Egyszerűen fogalmazva, a fogyás akkor következik be, ha kevesebb kalóriát fogyasztunk, vagy többet sportolunk, lehetőleg mindkettőt.

Ahhoz, hogy egészségesen fogyjunk le, olyan életmódbeli változtatásokat kell végrehajtanunk, amelyek hosszú távon működnek, miközben a szervezet hormonjai alkalmazkodnak. Ésszerű heti egy-két kilót leadni, ennél többet azonban nehéz fenntartani.

A testmozgás anyagcsere serkentő

A testmozgás kulcsfontosságú „összetevője” a fogyásnak, mert amikor sovány izomtömeget építünk, a szervezetnek több energiát kell felhasználnia annak fenntartásához. Ez azt jelenti, hogy több kalóriát égetünk el pihenés közben. Míg az elfogyasztott étel óriási szerepet játszik a fogyásban, az izomépítő gyakorlatok rendszeres végzése (például nagy intenzitású intervallum edzés) megváltoztathatja a fogyási folyamatot.

anyagcsere fogyás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha nagyon inaktívak vagyunk, érdemes lassan kezdeni, napi 5000 lépést megcélozva, fokozatosan növelve a célt napi 10 000 lépésre. Ezután hetente három-négy alkalommal, 30-60 percig végzett gyakorlat az ideális.

A fenntartható fogyás kulcsa

Tanulmányok kimutatták, hogy nincs egy kiváló étrend – a népszerű diéták mindegyike ugyanolyan mértékű fogyást eredményezhet. Függetlenül attól, hogy milyen étrendet választunk, ha következetesek vagyunk, valószínűleg fogyni fogunk.

Érdemes azonban „távol maradni” a divatos diétáktól, mert a legtöbbjük nem fenntartható. Az életmódbeli változtatásokra kell koncentrálni - több testmozgás, sovány húsok választása, valamint gyümölcs- és zöldségevés.

Számoljuk a kalóriákat

Mivel sokan alábecsülik, hogy mennyi kalóriát esznek meg a nap folyamán, javasolt az étkezési naplót használata. Törekedjünk arra, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, és legyünk aktívabbak.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.