Néhány ember akármennyit is eszik, karcsú marad. A fogyni vágyó többség pedig szorgalmasan számolja a kalóriákat, mégsem tud megszabadulni a felesleges súlytól.

Az anyagcsere egy kényes, nagyon személyes kémiai folyamat a hormonok, a viselkedés és a környezeti tényezők között. Az anyagcsere során a bevitt kalória átalakítva és elégetve energiává alakul. Az, hogy ezt a folyamatot a test mennyire hatékonyan végzi, minden ember esetében eltérő. A genetika azonban kritikus szerepet játszik.

Az anyagcsere felgyorsítható, de ahelyett, hogy erre összpontosítana, érdemesebb megváltoztatni a testsúlya „alapértékét”. A szervezet célja, hogy ezt a „beállított” súlyt megtartsa - még akkor is, ha ez a szám magasabb, mint kellene. Idővel azonban megváltoztatható ez a súlyérték az alábbi módszerekkel:

anyagcsere fokozása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  1. Törekedjen az egészséges táplálkozásra: Tanulja meg a megfelelő adagokat, valamint azt, hogy mely ételek egészségesek és melyek nem. Ezután fokozatos változtasson az eddigi étkezési szokásain, hogy összehangolja étrendjét a tanultakkal.

  2. Növelje a fizikai aktivitását: A rendszeres testmozgás elősegítheti a gyors fogyást, de nagyobb szerepe van a súlyfenntartásban. Hetente legalább 150 percig végezzen aerob (a szívének is jót tesz) és erősítő (építi az izomtömeget, ami viszont több kalóriát éget el) gyakorlatokat.

  3. Ne hagyja, hogy a stressz irányítsa az életét: A legtöbb ember nem fogy, ha stresszes. A kortizol (stresszhormon) szintje megváltozik, ami megnehezíti a fogyást. A stressz pedig gyakran arra késztet minket, hogy mindent megegyünk vagy igyunk, ami a szemünk előtt van. Ehelyett érdemes olyan stresszoldó szokásokat találnia, amelyek nem kapcsolódnak az evéshez, például meditáció, hobbik
  4. Aludjon többet: Az alváshiány miatt emelkedik a kortizolszint, ami arra készteti a szervezetet, hogy megmentse az energiát, amely szükséges ahhoz, hogy átvészelje az alváshiányos napot. A kevés alvás az agy döntési képességeit is befolyásolja, vagyis az akaraterő gyengülhet az ételválasztás során. Minden éjszaka legalább 7-9 órányi alvás javasolt.

De ne feledje: a fogyás fokozatosan történik. A fenti változtatásoknak fenntarthatónak kell lenniük ahhoz, hogy látható és tartós hatásuk legyen.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.