Ahogy a neve is árulkodik róla, az igény szerinti szoptatás során az újszülött bármikor, korlátlanul hozzájuthat az anyatejhez. Ez azonban néhány általános tévhitet idéz elő, melyek eloszlatására léteznek logikus magyarázatok.

A hosszú időtartamú szopizás feláztatja és kisebesíti a mellbimbót

Nem alaptalan az állítás, hiszen valóban fennáll a kisebesedés veszélye, ez azonban csak akkor fordul elő, ha a kisbaba technikája nem megfelelő. Szakértők szerint a cumi, illetve cumisüveg képes befolyásolni ezt a technikát, így azoknak, akik igény szerint szeretnének szoptatni, nem ajánlják ezek használatát.

A kisbaba túleszi magát és hasfájás alakul ki

Az igény szerinti szoptatás sok esetben nem feltétlenül magáról a táplálásról szól, hanem arról a komfortérzetről, amely a kisbabát megnyugtatja egy-egy szoptatás alkalmával – ugyanúgy, ahogy a cumizás.

baba-mama igény szerinti szoptatás tények és tévhitek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Túl intenzív súlygyarapodás

Teljesen természetes jelenség a kizárólag anyatejjel táplált babáknál az intenzívebb súlygyarapodás az első hónapokban egészen addig, amíg meg nem duplázódik a súlyuk. Ezt követően a súlygyarapodás magától mérséklődik és beáll egy lassabb ütembe.

Megnöveli a bukások számát

A kezdetben még fejletlen nyelőcső és gyomor közötti záróizom miatt gyakran visszaáramlik az anyatej. Ez a jelenség azonban egészen addig nem tekinthető kórosnak, amíg a gyermek gyarapszik és láthatóan jó a közérzete.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.