A fűtés köztudottan kiszárítja otthonunk levegőjét, mely kisgyermekünk számára kellemetlen tüneteket okozhat. Ezért fontos a megfelelő páratartalom beállítása a legkisebb családtag szobájában, amit többféle módon is optimalizálhatunk.

A száraz levegőről árulkodó jelek

Amikor a téli fűtésszezonban azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk bőre, haja, ajka szárazabb az átlagosnál, szemszárazság lép fel, orra bedugul, illetve szárazköhögést produkál, mindenképp vizsgáljuk meg szobájának páratartalmát.

A szoba páratartalmának ellenőrzése

Ehhez csupán egy higrométerre lesz szükségünk, melyet vásárolhatunk digitális és analóg kivitelben is. Az optimális páratartalom 40-60% között van, azonban gyermekünk szobájában ez a szám lehet kicsit magasabb, 60-70% közötti.

babaszoba párásító
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Házi praktikák a levegő párásítására

Valamivel javíthatjuk gyermekünk szobájának páratartalmát, ha a fűtőtestre egy edényben vizet helyezünk el, vagy ha nedves törölközőt terítünk rá. Ezek a praktikák azonban inkább csak átmeneti megoldásnak javasoltak, mert sokkal kevésbé hatékonyak, mint a professzionális párásító készülékek.

Milyen párásító készüléket válasszunk a babaszobába?

Az első szempont, hogy a szoba alapterületéhez ideális párásító készüléket vásároljunk. Létezik meleg és hideg párát előállító készülék, melyek közül az utóbbi választás lesz a megfelelő kisbabánk szobájába, ugyanis ez nem befolyásolja a szoba hőmérsékletét és biztonságosabb. Az ultrahangos párásító rendkívül praktikus, hiszen amellett, hogy hideg gőzt állít elő, nagyon csendes a működése, illetve létezik akár aromaterápiával és színterápiával felszerelt eszköz is.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.