Mindannyiunknak lehet hasi problémája mostanában, de bizonyos tünetek valami komolyabbat jelezhetnek. Ha ezen fájdalmak bármelyikét tapasztalod, keresd fel orvosod, hogy újra zavartalanul működhessen az emésztőrendszer.

IBD: hasi fájdalom és görcsök, végbélvérzéssel együtt

Ezek a gyomorfájás tünetei gyakran gyulladásos bélbetegséget (IBD) jeleznek, amely magában foglalja a Crohn-kórt és a fekélyes vastagbélgyulladást. Ezeknek az állapotoknak hasonló tüneteik vannak, ami megnehezítheti annak diagnosztizálását, hogy az IBD melyik formájában szenved a beteg - állítja az amerikai Crohn & Colitis Foundation. A hasi fájdalom mellett az IBD egyéb tünetei lehetnek hasmenés, fogyás, többször öblítés, hogy a széklet lefelé menjen, vesekövek, D-vitamin-hiány és elektrolit-rendellenességek. Az IBS nem okozza ezeket a tüneteket. Körülbelül 1,6 millió amerikai van, akiknek Crohn- vagy fekélyes vastagbélgyulladása van az alapítvány szerint.

Gyomorégés: égő fájdalom a has közepén

Ez az érzés túl gyakori egy nagy, zsíros étkezés után: ez gyomorégés. A kulcsszó „égő” - jegyzi meg Dr. Brandt, és általában keserű szájízzel párosul. A savas reflux a részben emésztett folyadékok vagy a gyomorsavval kevert ételekből ered. Ez a savas keverék a nyelőcsőbe és a torokba jut, égő érzést okozva. Az alkalmi gyomorégés aggodalomra nem ad okot, de a krónikus gyomorégés, amelyet savas refluxnak vagy gastrooesophagealis reflux betegségnek (GERD) neveznek. Kezelés nélkül krónikus emésztési rendellenességekhez vezethet. Ha a tapasztalt fájdalom gyomorégés, akkor a vény nélküli antacidoknak azonnal csillapítaniuk kell a tüneteket. Ha nem, akkor lehet, hogy nincs gyomorégésed.

Epekövek: kellemetlenség a köldök körül

Ha ez a gyomorpanasz unalmas fájdalommal párosul, és úgy tűnik, hogy zsíros ételek elfogyasztása után hat, az epekövek lehetnek hibásak. És ha nő vagy, 40 évesnél idősebb, és gyermekeid vannak, akkor nagyobb a kockázata. Ennek oka, hogy a terhesség alatt gyakori ösztrogén-növekedés epeköveket okozhat. Ezek az epehólyagban kialakuló apró kövek évekig észrevétlenek maradhatnak, és általában fájdalommentesek, hacsak nem ragadnak bele a cisztás csatornába - magyarázza Dr. Brant.

Fekély: tompa, égő hasi fájdalom

Ezek a peptikus fekély jellegzetes jelei, puffadással, böfögéssel, rossz étvággyal és fogyással együtt. A peptikus fekélyek a gyomor vagy a vékonybél tetején lévő sebek. És annak ellenére, amit valószínűleg hallottál, nem a stressz okozza őket. Ehelyett a két fő bűnös egyikét hibáztathatod: a helicobacter pylori (vagy a H. pylori) baktériumot, amely károsítja a gyomor nyálkahártyáját, vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők, például az aszpirin és az ibuprofen túlzott használatát. Rutin vérvizsgálattal kimutatható a baktérium jelenléte. Vigyázz a gyakori fekélytünetekre, amelyek arra utalnak, hogy azonnal orvoshoz kell fordulnod.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.