Azt mondják, hogy minden betegség mögött valamilyen lelki ok húzódik. Ha a lelki sérüléseket gyógyítjuk, oldjuk, úgy megszűnhet a fizikai probléma is?

Ha ennek mentén gondolkodunk, akkor az epebajjal küzdők esetében is érdemes a lelki okokra kitérni. Mi állhat epebántalom mögött?

Epegörcs

Bizonyára mindenki hallotta már a környezetéből azt a kifejezést, hogy begörcsölt az epéje. Ez az éles fájdalom bármikor rátörhet az emberre és rendszerint az elfogyasztott ételre fogják azt, azonban lelki és mentális oka is lehet annak. Az elfojtott érzelmek, a túlzott gyanakvás, az állandó kétely megnyilvánulhat epegörcs formájában, mint ahogy a folytonos gyanakvás, a nagyfokú makacsság, a kisebbségrendű érzés, az őrlődés egyaránt okozhatnak epegörcsöt.

Epefájdalom

Görcsös fájdalommal jár, ha az epehólyag begyullad. A bordaív alatti fájdalom a gyomor felé és a vállba is kisugározhat. Az epefájdalom okaiként azonban felsorolható az örökös elégedetlenkedés, a szorongás, munkahelyen kialakult helyzet, amiatti szorongás, félelem a kudarcoktól, ugyanakkor a bennük lévő gátlás és az általa okozott folyamatos kudarc ugyanúgy okozója lehet. Epefájdalom jelentkezhet akkor is, ha vétettünk valamiben vagy valakinek és amiatt bűntudatunk van.

Elzáródás az epében

Az elzáródást okozhatja az, hogy az epekő károsodást okozott az epevezetékben, ezért az epe nem tud eljutni ahová kell, és felhalmozódik a májban. Ennek jellegzetes tünete, hogy a bőrt sárgává színezi. Ennek a fizikai megmutatkozásnak olyan lelki eredetű oka is lehet, mint a kudarcok megélése, a világtól való elzárkózás, a környezethez való folytonos alkalmazkodásból eredő szorongás. Az epeelzárodáshoz köze lehet az önértékelésünknek is, ha abban zavar áll fenn.

Epehólyag gyulladása

Az epekő kialakulása mellett számolni lehet az epevezeték elzáródásával, bakteriális fertőzéssel is együtt járhat, amely a hát közepéig felsugárzó erős fájdalommal jelentkezhet. Jelentkezhet akár zsíros, nehéz étel fogyasztása után is, de felszínre kerülhet akkor is, ha az anyagi ügyeink miatt aggodalmaskodunk, ha rugalmatlanul kezelünk mindent, pláne a váratlan helyzeteket. Okozhat epehólyag-gyulladást gyermekkorban megélt szexuális problémák is, valamint az elszakadástól való félelem.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.