Ha pikkelysömörben szenved, akkor megszokta, hogy vörös, foltos, száraz, viszkető bőre van és merevek az ízületei. De vajon a körmei is károsodhatnak?

A körmök sokat elárulhatnak az egészségünkről. Az emberek gyakran kozmetikai problémának tartják a köröm pikkelysömörét, de ez egy olyan betegség, amely gyógyszerekkel általában hatékonyan kezelhető. Ez különösen fontos mindazok számára, akik a munkájuk során nagyrészt a kezeiket használják (sebészek, fodrászok, kertészek, stb.).

A köröm pikkelysömöre gyakran a következőképpen nyilvánul meg:

  • Elszíneződés - a körmök barnulnak, megsárgulnak vagy teljesen kifehérednek
  • Sérült körömfelület - vonalak, repedések, gödrök vagy lyukak észlelhetők, vagyis a körömfelület simasága megszűnik
  • „Felemelkedett” körmök - a pikkelysömör miatt fehér „törmelék” keletkezhet a köröm alatt, ami felfelé tolja azt, általában fájdalmat okozva
  • Vékonyodó vagy vastagodó textúra - ha a körmei törékenynek vagy túl vastagnak tűnnek, ez lehet a pikkelysömör bőrsejtjeinek felhalmozódása a köröm alatt vagy gombás fertőzés, amely könnyebben behatol a már felemelkedett körömbe
  • Körömleválás - a pikkelysömör súlyosságától függően a köröm elkezdhet leválni a körömágytól.
köröm pikkelsömör
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan kezelhető a köröm pikkelysömöre?

Ha a pszoriázis a körömágyra korlátozódik, akkor a helyi szteroidok, a D3-vitamint tartalmazó kenőcsök és a retinoid krémek vagy gélek hatékonyak lehetnek. De a pikkelysömör általában mélyebbre hat, és befolyásolja a körömlemezt és a körömredő alatti bőrt is. Bár a helyileg alkalmazható szerek ez esetben már nem hatékonyak, a szteroidok injekciók havonta egy alkalommal biztonságosan beadhatók a köröm köré is, jó hatékonysággal. Ha nem tudja tolerálni az injekciókat, vagy nem reagál rájuk, alkalmanként tabletták (például ciklosporin, acitretin, metotrexát) is alkalmazható, különösen akkor, ha pikkelysömörrel összefüggő ízületi gyulladása van.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.