A narancsbőr kialakulása gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnik – a testalkattól függetlenül. De mi is az a cellulit? Ez ugyanaz, mint a zsír?

Mi az a cellulit?

Általában azt gondolhatjuk, hogy a narancsbőr a zsírmennyiséghez kapcsolódik, de a narancsbőrt vékony, normál testsúlyú és túlsúlyos nőknél is egyaránt előfordul. Mindannyiunkban vannak zsírsejtek a bőr alatt, melyek mennyisége a hormonok, az életmód és az étrend miatt idővel növekszik. Amikor ez megtörténik, egyenetlen, gödrös felület alakul ki a bőrön - leggyakrabban a combon, a csípőn és a fenéken jelenik meg.

Kinél nagyobb a valószínűsége a cellulit kialakulásának?

Tudjuk, hogy az életkor, az öröklődés és az életmódbeli döntések hajlamosíthatnak valakit a cellulit kialakulására. Nagyobb a gyakorisága az alábbi esetekben is:

  • családi halmozódás
  • idősebb életkor – a bőr veszít rugalmasságából az életkor előrehaladtával, így a felszíni változások láthatóbbá válnak
  • szülés
  • ülő életmódot
  • egészségtelen, zsírban és szénhidrátban gazdag étrend.
cellulit kezelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A férfiaknál kevésbé gyakori a cellulit, mert a rostos szöveteik erősebbek és strukturáltabbak, így nagyobb valószínűséggel megtartják a zsírt, nem pedig a felszín felé tolják. A férfiaknál a tesztoszteron segít korlátozni a testzsírt, míg a nőknél az ösztrogén segít a zsírraktározásban.

Megelőzhető a cellulit az életmódváltással?

Semmi sem garantálja, hogy nem alakul ki a cellulit, de vannak dolgok, amelyek segíthetnek megelőzni vagy korlátozni, beleértve az alábbiakat:

  • rendszeres testmozgás
  • a feldolgozott élelmiszerek kerülése
  • a magas zsírtartalmú és finomított cukrot tartalmazó ételek fogyasztásának korlátozása.

Valóban működnek azok az anticellulit krémek és kezelések?

Nincs varázslatos megoldás a cellulit megszüntetésére. Ha egyszer kialakul, nehéz megszabadulni tőle. Nem mindig reagál jól, még akkor sem, ha változtat az étrendjén vagy többet mozog. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a kereskedelmi forgalomban elérhető krémek hatékonyak. Valójában vannak olyan összetevők, amelyek nemkívánatos bőrreakciókat okozhatnak – ezért legyen óvatos, ha úgy dönt, hogy kipróbálja azokat. Az erőteljes masszázs növelheti a véráramlást és csökkentheti a felesleges folyadékot. Bár segíthetnek, a javulás nem tartós.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.