Az anyajegyek az emberek többségénél gyakoriak. Ezek a kisméretű kinövekedések a bőrön bárhol előfordulhatnak testszerte és többnyire ártalmatlanok.

Mi a melanóma?

Az anyajegy a pigmenttartalmú sejtek, vagyis az úgynevezett melanociták csoportja. Amikor a melanociták kóros burjánzásba kezdenek, rákossá válnak, ezt az állapotot nevezik bőrráknak, melynek több típusa van. A melanóma - amelyhez leggyakrabban az anyajegyhez „társul” - nem a bőrrák leggyakoribb típusa, de ez a leghalálosabb, ezért olyan fontos ismerni a potenciális figyelmeztető jeleit.

Hogyan lehet megállapítani, hogy egy anyajegy rákos-e?

Egy gyanús anyajegy esetében az alábbi öt jelből akár csak az egyik észlelése esetén is mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni:

  • Aszimmetria - az anyajegy egyik fele másnak tűnik, mint a másik fele
  • Határ - az anyajegynek szabálytalan vagy homályosnak tűnő határa van a jól körülhatárolható él helyett
  • Szín – az anyajegynek több színe van, beleértve a barna, fekete, barnás, rózsaszín, piros vagy akár fehér és kék színt is
  • Átmérő - nagyobb, mint hat milliméter
  • Fejlődés – az anyajegy megváltoztatja a színét, a méretét vagy az alakját. Ha gyorsan növekszik, véres vagy kérges, fáj vagy viszket.

A melanóma nemcsak az anyajegyekben alakulhat ki. A melanoma hasonlíthat egy foltra, pattanásra vagy akár zúzódásra is. Sőt, sötét vonalként megjelenhet a körmön vagy a köröm alatt.

bőrrák melanóma anyajegy
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha észreveszi a melanoma lehetséges figyelmeztető jeleit - akár az anyajegyben, akár bárhol másutt -, mindenképpen ellenőriztesse orvosával. Minél korábban diagnosztizálják a melanómát, annál könnyebb kezelni. A szakorvosi vizsgálat során biopszia segítségével szövetmintát vesznek az anyajegyből, mellyel megerősíthető a rák jelenlétét és feltárhatható, hogy a melanóma milyen mélyen nyúlik el a bőr felszíne alatt. Minél mélyebb, annál valószínűbb, hogy a bőrrák ezen típusa átterjedt testének más részeire - és annál nehezebb kezelni.

A melanóma kockázati tényezői

Bárkinél kialakulhat a melanómát, de néhány ember nagyobb kockázatnak van kitéve, mint mások. A betegség gyakoribb az alábbi esetekben:

  • korábbi melanóma
  • melanoma a családi kórtörténetben
  • több, mint 50 anyajegy
  • szeplős bőr és / vagy vörös haj
  • napsugárzásnak való tartós és védekezés nélküli kitettség – az anyajegyek melanómává válásának leggyakoribb oka a nap UV-sugárzása, ezért olyan fontos a fényvédő használata és a napsugárzás elkerülése.

A magas kockázatú emberek számára előnyös lehet, ha évente ellenőriztetik az anyajegyeiket, de függetlenül a kockázati szinttől, ne halogassa a bőrgyógyászati vizsgálatot, ha a melanóma figyelmeztető jeleit észleli.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.