A bőrgombásodás napjaink gyakori jelensége.

Egyes gombák jelenléte a környezetünkben normális, és csak akkor okoznak problémát, hogy ha kedvező feltételek jönnek létre a szaporodásukhoz, szervezetünk pedig nem képes ellenük védekezni. Ezek a mikroszkopikus méretű gombafajok a bőr felszínét, a hajat, a testszőrzetet és a körmöket támadják meg ilyen esetekben. Ha legyengült szervezetről van szó, akkor pedig a mélyebb rétegekbe is behatolhatnak. Terjedésük testi kontaktussal, közvetlen érintkezéssel történik.

Jellemző tünetek

Minden gombafajnak más-más jellegzetes tünetei jelennek meg a testfelszínen, például:

  • gyulladásos tünetek, piros, fájdalmas bőrfelület
  • hólyagok
  • gyakori, hogy szinte alig észlelhető a tünet, jobbára csak hámló foltok formájában jelentkezik a gombásodás

Fontos azt is tudni, hogy a testrészek eltérősége miatt a tünetek is változatos formákat vehetnek fel:

  • arc: kör alakú, rózsaszín hámlások, mely spirálisan gyógyul, mivel a közepe hamarabb helyrejön, mint a szélek
  • fejbőr és haj: itthon ritka jelenség, leginkább gyermekeken jelenhet meg, mely során foltokban rövidebb haj figyelhető meg a hajszálak kettétörése miatt
  • láb: ez a leggyakoribb, általában a lábujjak tövében alakul ki és kezelés nélkül a körmök és talp felé terjed tovább – gyakran hólyagos, viszket
gomba
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Kezelési módjai

Legtöbb esetben antimikotikumos kezelést szoktak javasolni a szakorvosok, ezekhez azonban az kell, hogy kérjük ki a bőrgyógyász javaslatát. Hatása szerint kétfajta antimikotikumot különböztetünk meg: fungisztatikus és fungicid vegyületeket. Előbbinél a gombák nem tudnak szaporodni és nőni, míg utóbbinál elpusztulnak. Enyhe vagy közepes esetekben külsőleg alkalmazandó készítményeket javasolhat a szakorvos, például krémek, kenőcsök, sampon, púderek formájában, melyekkel helyileg lehet kezelni a fertőzéseket. Ha súlyosabb esetről van szó, akkor a belsőleg alkalmazandó gyógyszerekre kerülhet sor, melyek vénykötelesek – előbbiek viszont nem.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.