A herpeszvírusok családjába tartozó varicella zoster nevű vírus felelős az övsömör kialakulásáért.

Ez a vírus pedig ugyanaz, ami a bárányhimlőt okozza. Emiatt tehát legtöbbször olyan egyénnél alakulhat ki övsömör, aki valaha átesett már bárányhimlőt.

Mi az összefüggés?

Amikor valaki – általában gyermekkorában – meggyógyul a bárányhimlőből, a varicella zoster vírus nem tűnik el teljesen a szervezetéből, hanem inaktív állapotba kerül. A gerincvelő és az agy környéki idegdúcokban megmarad és később újra aktiválódik a szervezet immunrendszerének legyengülésekor vagy valamilyen nagy megterhelés esetén – például baleset, szteroidkezelés, kemoterápia miatt. A bárányhimlő elleni védőoltás nagyban csökkenti az övsömör kialakulásának esélyét, illetve létezik a konkrét betegség elleni vakcina is.

Tünetei

Általában testünk egy kisebb részén jelentkeznek az alábbi tünetek:

  • Fájdalmas bőrfelület – ez a legelső tünet, az ún. prodromális fájdalom, mely olyan erős is lehet, hogy más szervi problémára gyanakszik a beteg
  • A bőrfelületen égő érzés tapasztalható
  • Érzéketlenség, mivel az övsömör idegkárosodáshoz is vezethet
  • Az idegek megtámadása miatti zsibbadás
  • Kiütések – a test egyik oldalán, csíkban jelennek meg, legtöbbször a szem, az arc, a nyak, a láb vagy a hát környékén, általában a fájdalom után 2-3 nappal
  • Folyadékkal teli hólyagok, hasonlóan a bárányhimlőhöz
  • Viszketés

Ritkább esetben, de kialakulhat láz, fejfájás, kimerültség és fényérzékenység is.  A legnagyobb arányban a hatvan év feletti korosztály érintett ebben a betegségben, de fiatalabb korban is kialakulhat a fenti esetekben.

övsömör
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Kezelése

Ha megfelelően kezelik, két hét alatt kigyógyul az övsömörből a beteg, viszont kezelés nélkül akár több, mint egy hónapig is eltarthat a gyógyulás. A kezelés célja a gyulladás és a fájdalom csökkentése a bőrben és az idegekben, de mindenképp szakorvos végezze ezt, mert az arcon és a szem környékén megjelent övsömör veszélyesebb, mint a többi terület betegsége. Megelőzni nem lehet, és azt is észben kell tartanunk, hogy fertőző betegségről van szó (olyanok felé, akik nem voltak bárányhimlősek, valamint a gyengébb immunrendszerű emberek felé is), de a gyógyulási esély nagyon magas.

Lehetséges szövődmények

Ha nem kezelik időben, vagy más betegség mellé társul, megeshet, hogy maradandó károsodást okoz az övsömör. Fennmaradhat például idegfájdalom, a szem körüli övsömör okozhat látáskárosodást, felléphet bőrfertőzés, illetve az idegrendszer egyes részeinek károsodása miatt hallás-vagy egyensúlyproblémák, és akár agyvelőgyulladás is.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.