Az androgenetikus alopecia, vagyis férfias kopaszság a progresszív hajhullás leggyakoribb típusa a férfiak esetében.

A férfiak fele 50 éves korára hajhullást tapasztal, 25 százalékuk pedig 21 éves kora előtt látja a hajhullás első jeleit. A közelmúltban elért kutatási eredmények azonban reményt adnak a különböző típusú kopaszodás kezelésével és megelőzésével kapcsolatban. Például a kutatók ma már szőrtüszőket növeszthetnek laboratóriumban.

A végső eredményekig azonban néhány tény a férfiak hajhullásával kapcsolatban segíthetnek tisztázni az esetleges tévhiteket.

Miért történik a kopaszodás?

Az androgén alopecia előfordulása és kialakulása az endokrin tényezők kölcsönhatásától és a genetikai hajlamtól függ. A férfias kopaszság a halántéknál, a fejbőr elülső részén és a fej búbján kezdődik. Hónapok vagy évek alatt a normál hajszálakat apró, nem pigmentált szőrszálak váltják fel (alig látható szőrszálak). Ez a folyamat a fejbőrön megy végbe. Végül a tüszők is alvó állapotba kerülnek.

hajhullás kopaszodás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Melyek a jelenleg elérhető módszerek a kopaszság kezelésére?

Vannak gyógyszeres, sebészeti és kozmetikai kezelések a kopaszság kezelésére.

A minoxidil értágító, amelyet a magas vérnyomás kezelésére is használnak. Ha hajhullás kezelésére alkalmazzák, kitágítja az ereket, és több véráramlást biztosít a szőrtüszőkhöz. Ezt közvetlenül a fejbőrre alkalmazzák. Az orális finaszteridek olyan szintetikus vegyületek, amelyek blokkolják a tesztoszteron átalakulását dihidrotesztoszteronná. Ezek a leggyakoribb kezelések a férfi kopaszság és az általános alopecia kezelésére. Egy új tanulmány arra is utal, hogy az A típusú botulinum toxin (BTA) hatékony és biztonságos a férfias kopaszság kezelésében.

A leggyakoribb megoldások a kopaszodásra:

  • Hajbeültetés. A műtét során az érzéstelenítést követően az egészséges szőrtüszőket egy adott testrészről, amelyet donorhelynek neveznek, áthelyezik a kopaszodó részekre. Ezt a folyamatot többször kell ismételni, amíg az eredmények tartósak lesznek. Emellett a helyreállítási idő hosszú lehet. Drága kezelés, de az eredmények viszonylag gyorsan megtapasztalhatók.
  • Paróka. Ezek ideiglenesebb megoldások, de olcsóbbak és sokoldalúak. A szintetikus parókák általában kevésbé drágák, mint az emberi hajból készült változatok. Utóbbiak azonban természetesebbnek tűnnek, könnyebben formázhatók és karbantarthatók, mivel a polimerek tovább és jobban tartják a szerkezetet a természetes rostok alatt.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.