Ha folyamatosan viszket a fejbőre, annak számos oka lehet a korpásodástól az ótvarig, de komolyabb problémák is kiválthatják a viszketést.

Íme, a fejbőr viszketésének leggyakoribb okai és kezelési lehetőségei:

Korpásodás és szeborreás bőrgyulladás

Ezek a leggyakoribb okai a viszkető fejbőrnek. A szervezet gyulladásos reakciója az élesztőgombák túlszaporodására okozza a viszketést és hámlást. Az élesztőgomba általában a fejbőrön és a test más szőrös területein él, de a probléma csak akkor jelentkezik, ha túl sok van jelen.

A megoldás: Enyhébb esetekben használhat vény nélkül kapható sampont, amely szelént vagy cink-piritiont tartalmaznak, vagyis olyan összetevőket, amelyek segítik az élesztőgomba leküzdését. Súlyosabb esetekben szükség lehet vényköteles gombaellenes samponra, helyi kortizonra vagy gyógyhatású habra, oldatra, krémre vagy kenőcsre.

Pikkelysömör

Ez egy krónikus autoimmun betegség, amely kiemelkedő, vöröses, hámló foltokat okoz a bőrön vagy a fejbőrön. A szakértők nem tudják pontosan, mi okozza ezt a bőrbetegséget, de nagyobb valószínűséggel alakul ki, ha a családjában gyakori.

A megoldás: Próbáljon ki kőszénkátrányt vagy szalicilsavat tartalmazó, vény nélkül kapható gyógysamponokat a fejbőr pikkelysömörének leküzdésére. Ha ezek nem működnek, keressen fel egy bőrgyógyászt, aki erősebb sampont és helyi kortizont is felírhat.

viszkető fejbőr
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ótvar

Ez egy gombás fertőzés, amely mélyen benyúlik a szőrtüszőbe, és kerek foltokat okoz a hajhullás miatt, amelyek idővel megnövekednek.

A megoldás: Mivel a gomba a szervezet mélyen, a szőrtüszőben található, szakorvos által felírható szájon át szedhető gombaellenes gyógyszereket kell szednie a probléma megoldásához.

Fejtetű

A fejtetvek bárkinek a fejbőrét megtámadhatják - a tetvek a tiszta hajat részesítik előnyben. Ha alaposan megnézi, apró tojásokat láthat az egyes hajszálakhoz tapadva. Kicsit úgy néz ki, mint a korpásodás, de nem rázhatók le, mert a hajszálra vannak ragadva. Lehet, hogy láthatja a fej körül mozgó kifejlett tetveket is, de ezeket nehezebb észrevenni.

A megoldás: A fejtetűt piretrin vagy permetrin rovarölő szereket tartalmazó, vény nélkül kapható samponokkal kezelheti. Pontosan követnie kell a dobozon található utasításokat.

borgyogyaszat

Allergiás reakciók

A hajfesték használata a fejbőrviszketés egyéb, kevésbé gyakori oka.

A megoldás: Az allergiás reakciók általában maguktól elmúlnak, ha sikerül azonosítani és elkerülni azt a vegyszert, amelyre allergiás. Emiatt speciális bőrgyógyászati vizsgálatokra lehet szükség, hogy kiderítsék, melyik vegyszer okozza az allergiát.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni?

A viszkető fejbőr legtöbbször nem ad okot aggodalomra. De van, amikor ez komolyabb problémára is utalhat, például az alábbi esetekben:

  • a viszketés miatt nem tud aludni, ami kihat a munkájára
  • tetveket vagy sertéket lát a hajában
  • a viszkető foltok nagyon fájdalmasak.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.