A háztartási, a sport és a szabadidős tevékenységek során időnként kisebb bőrsérülések alakulhatnak ki, melyek megfelelő kezelésével elkerülhető a hegesedés.

A hegesedés a vágásokból eredhet – ezek a leggyakoribb sérülések. De a karcolások és égési sérülések is hagyhatnak hegeket. Ezek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő olyan sérüléseknél, ahol a bőr nem csak meg van vágva, hanem más módon is megsérül.

Hogyan keletkeznek a hegek?

A megfelelő ellátáshoz fontos ismerni a bőr gyógyulási folyamatát. Vágást, égés vagy egyéb bőrsérülés esetén a szervezet azonnal reagál, hogy meggyógyuljon.

Az első szakasz az úgynevezett hemosztázis folyamata. Ennek során a szervezet megakadályozza a vérveszteséget azáltal, hogy vérlemezkéket küld a sérülés helyre, amelyek összekötődnek, lezárják a sebet és varrt képeznek.

hegesedés kezelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ezután jön a gyulladás. A fehérvérsejtek is „megérkeznek” a sérült területre, hogy leküzdjék a baktériumokat. Vörösséget, duzzanatot, meleget és fájdalmat észlelhet. Ez a gyógyulási folyamat természetes része, és magától elmúlik, hacsak nem alakul ki fertőzés. A gyulladás elhúzódása a gyógyulási folyamatban nagyobb esélyt jelenthet a hegesedésre.

A proliferáció a következő lépés. Ekkor a bőr és az erek új sejteket hoznak létre. Ahogy a burjánzás folytatódik, a varrasodás szélei a közepe felé zsugorodnak, új bőrt „hagyva” maguk után. Végül megtörténik a seb teljes begyógyulása, gyakran a heg megmaradásával.

Hegkezelések

Ha már kialakult a heg, néhány kezelési módszer segíthet a nagyobb hegekkel járó viszketés és fájdalom enyhítésében, illetve a mielőbbi teljes gyógyulás érdekében. Íme, néhány elérhető terápia:

  • Helyi kezelések: gyógyhatású gélek és krémek, néha kompressziós kötszerekkel a hegek elsimítására
  • Injekciók: a bőrön „horpadásokként” vagy „kivájt” területekként megjelenő hegek kitöltésére
  • Bőrsimító eljárások, például dermabrázió és kémiai hámlasztás
  • Lézerterápia, amely elsimíthatja és lágyítja a hegeket, és kezelheti a bőr rendellenes elszíneződését
  • A heg műtéti eltávolítása.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.