A Heamophilus ducrey baktérium okozta, egyre gyakoribb szexuális úton terjedő fertőzést a nagyméretű, fájdalmas fekélyek jellemzik.

Az ulcus molle (más néven lágyfekély vagy chancroid) egyre gyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, mely már nemcsak a fejlődő, trópusi földrészeken, hanem a fejlett országokban is egyre gyakoribb. Jelentős kockázati tényezője a szexuális partnerek gyakori változtatása.

A baktériumok a bőr vagy a nyálkahártya sérüléseken keresztül jutnak a szervezetbe. Néhány napos lappangási időt követően alakulnak ki a külső nemi szerveken a nagyon fájdalmas, váladékozó fekélyek és a környéki nyirokcsomók megnagyobbodásai. A körülbelül 2 cm-es nagyságú fekélyek széle kidomborodik és úgynevezett kettős szél (belső, sárga, elhalt és külső gennyes) látható. Ritkán a szájüregben vagy a végbélben is kialakulhatnak. A férfiaknál általában egy fekély, míg a nők esetében több fekély a jellemző. Emellett általános tünetek is jelentkeznek, mint például a gyengeség, a fáradékonyság, az étvágytalanság, a hányinger vagy esetleg a láz.

lágyfekély
Forrás: pixabay.com

A betegség megállapításához általános (vérvizsgálat, a külső nemi szervek vizsgálata) és célzott (a váladék mikrobiológiai vizsgálata, immunfluoreszcencia) vizsgálatok szükségesek.

A terápia célja a baktériumok elpusztítása által a gyulladásos, fekélyes tünetek megszüntetése. A váladék bakteriológiai tenyésztési eredményein alapulva célzottan kap antibiotikumot a beteg. A gyógyszeres kezelés időtartama alatt kerülendő a szexuális együttlét. Sőt, a szexuális partner egyidejű kezelésére is szükség van.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.