A 2. típusú cukorbetegség olyan rendellenesség, amelyben a szervezet glükózháztartása károsodik, és más energiaforrások, például a zsír tárolása és feldolgozása terén is problémák jelentkezhetnek.

A cukor számos sejt számára nélkülözhetetlen a normális működéshez, az inzulin nevű hormon segítségével jut be a sejtekbe. A 2. típusú cukorbetegség esetén a szervezet normális vagy magas inzulinszintre való válaszreakciója csökken, és idővel a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint. A túlsúly, különösen a májban és a hasüregben tárolt felesleges zsír növeli az inzulinigényt, ami vércukorszint emelkedéshez vezethet, és kezeletlen esetben súlyos szövődményekhez vezethet.

Az étrend megváltoztatása kulcsfontosságú a 2. típusú cukorbetegség kezelésében. A HgbA1C (A1C), a vérnyomás (blood pressure) és a koleszterin (cholesterol) - a „diabetesz ABC” - jól kontrollált állapotban tartása csökkenti a szövődmények kockázatát. A vércukorszint normális szinten tartása segít a szem, a vese és az idegek szövődményeinek csökkentésében. A vérnyomás és a koleszterin megfelelőlszinten tartása pedig csökkenti a 2. típusú cukorbetegség gyakori szövődményeinek, a szív- és érrendszeri betegségeknek a kockázatát.

Miért fontos a diéta?

A diéta változtatása fontos lépés a 2. típusú cukorbetegség kezelésében. A "diabetesz ABC" mellett a szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy a diéta szerepe alapvető. A kezelőorvos utasításainak követése, az életmód megváltoztatása mind hozzájárulnak az optimális vércukorszint fenntartásához és a szövődmények kockázatának csökkentéséhez. A diabétesz kezelése egy életen át tartó folyamat.

A testsúlycsökkentés jelentős javulást eredményezhet a vércukorszint javításában, és a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében. A kezelőorvos segíthet a célok kitűzésében, például a testsúly 5-10%-os csökkentése egy reális cél lehet. A súlycsökkenés pozitív hatással lehet az egészségre, és a napi kalóriabevitel csökkentése is javíthatja a vércukorszintet, a fogyásnál is hamarabb.

A súlycsökkentés kezdeti lépései általában a napi kalóriabevitel csökkentése és a rendszeres testmozgás. Ezek mellett vannak más stratégiák is, ritkán a gyógyszerszeres kezelés és a műtétek. A szénhidrátbevitel számolása és a szakemberrel való együttműködés segíthet elérni a kívánt súlycsökkentést.

A napi kalóriabevitel meghatározása az életkor, a nem, a magasság, a súly és az aktivitás függvénye. A szénhidrátok közvetlenül befolyásolják a vércukorszintet, ezért fontos a szénhidrát konzisztens mennyiségű fogyasztása.

Dietetikus segíthet meghatározni, hogy mennyi szénhidrátot kell naponta fogyasztani, a testsúlyt, táplálkozási célokat és aktivitási szintet is figyelembe véve. Szénhidrátokat minden étkezésnél konzisztens mennyiségben fogyasztani segít a vércukorszint rendezésében, különösen, ha valaki már tablettát vagy inzulint alkalmaz.

A szénhidráttartalom a tápanyagcímkék olvasásával, referencia könyvek, weboldalak vagy okostelefonos alkalmazások segítségével határozható meg.

A számolás során ügyelni kell a ténylegesen elfogyasztott mennyiségre, és a rosttartalomra is, mivel a rost lassítja a szénhidrátok felszívódását, és kevesebb inzulint igényel a vércukorszint szabályozásához.

Az étkezési idők egyenletes megtartása fontos néhány ember számára, különösen azok számára, akik hosszú hatású inzulint vagy olyan gyógyszereket szednek, amelyek csökkentik a vércukorszintet. Az étkezés kihagyása vagy késleltetése ilyen kezeléseknél a hipoglikémia kockázatával jár. Azok, akik intenzív inzulinterápiát alkalmaznak vagy bizonyos más típusú gyógyszereket szednek, rugalmasabb étkezési időzítés mellett is élhetnek. A magas zsírtartalmú ételek (például pizza) időnként elfogadhatók, de a vércukorszintet szorosabban kell figyelni. Magas zsír- és fehérjetartalmú ételek lassabban bomlanak le, ezért az inzulinszint röviddel egy magas zsírtartalmú étkezés után csökkenhet, majd órákkal később emelkedhet. Az étkezési időpontok módosítására lehet esetleg szükség.

A diéta szerepe a 2. típusú cukorbetegség kezelésében kiemelkedő fontosságú. Nincs egyetlen optimális étrend minden diabéteszes számára, és a legjobb diéta számos tényezőtől függ, beleértve az általános egészségügyi állapotot, a testsúlycsökkentési célokat és az egyéni preferenciákat. Általános ajánlások szerint a cukorbetegeknek szénhidrátokat célszerű gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból, hüvelyesekből és sovány tejtermékekből fogyasztania. A zsírfogyasztás típusa fontosabb, mint az összmennyiség. A telített zsírokat (például húsokban, sajtokban, fagylaltban) mononaturált és többszörösen telítetlen zsírokkal (például hal, olívaolaj, diófélék) helyettesíthetjük. A transzzsírok fogyasztását minimálisra kell csökkenteni, és mesterséges édesítőszereket mérsékelten lehet fogyasztani. Fontos a sófogyasztás minimalizálása és a rostban gazdag ételek fogyasztása, mivel ezek segíthetik a vércukorszint szabályozását. A súlygyarapodást elkerülendő, azoknak, akik inzulint szednek, figyelniük kell az étrendre, és rendszeresen ellenőrizniük kell súlyukat.

 

A borítókép forrása: Pexels

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.