A tüdődaganat miatt szükségessé vált műtét után a szokásos, mindennapi életvitelhez való visszatérés megkönnyíthető néhány hasznos tanács betartásával.

Ha lobektómián esett át, ami a tüdőrák miatt végzett műtétek leggyakoribb formája, akkor a szervezetének hozzá kell szoknia ahhoz, hogy kevesebb tüdőszövettel működjön. Ez egy nagy műtét, és a gyógyulás időbe telik.

Az, hogy ez mennyi idő, számos tényezőtől függ, beleértve a műtét mértékét, a módját (például minimálisan invazív módon végzett-e), valamint az életkorát és az általános állapotát. De ezt követően némi fájdalmat, légszomjat, száraz köhögést és fáradtságot tapasztalhat.

A gyógyulás elősegítése érdekében ügyeljen arra, hogy kezelőorvosa utasításai szerint szedje be a gyógyszereket, és kövesse az életmódra vonatkozó tanácsokat. Van azonban néhány lépés, ami szükséges a problémamentes gyógyuláshoz.

A lehető leghamarabb térjen át nem kábító hatású fájdalomcsillapítókra

Gyakran a kábító hatású fájdalomcsillapító gyógyszerekkel való küzdelem a mellékhatásokhoz, például hányingerhez és székrekedéshez kapcsolódik, ezért az egyéb fájdalomcsillapítókra való átállás nagyon előnyös.

Normális néha elkeseredni

Időnként azon kaphatja magát, hogy elkeseredik a felépüléshez szükséges idő miatt, ami teljesen normális szakasza a gyógyulásnak. A rákos műtéttel járó érzelmi stresszt gyakran alábecsülik, ami gyakran a családra is igaz. Érdemes időpontot kérni egy szakpszichológushoz.

tüdőrák műtét
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Sétáljon egyre többet

A pihenés fontos a lobektómia után, de a rendszeres mozgás is éppolyan szükséges. Hamar fáradtnak érezheti magát járás közben, de ez rendben van. Fokozatosan növelje a távolságot, ahogy csak tudja.

Tartózkodjon a nagyobb fizikai megterheléstől

Ennek nem feltétlenül az az oka, hogy ez fizikai sérülést okozhat a műtét után, hanem az, hogy valószínűleg súlyosbítaná a fájdalmat.

Elegendő kalóriát fogyasszon

Lehet, hogy nincs étvágya a műtét utáni időszakban, de még fáradtabbnak érzi magát, ha nem eszik eleget.

Figyeljen a fertőzés vagy szövődmény jeleire

Hívja orvosát, ha lázat, légszomjat, fájdalmat vagy szívdobogásérzést tapasztal. Pitvarfibrilláció vagy szabálytalan szívritmus a betegek körülbelül 15 százalékánál alakul ki a lobektómia után. Fontos az is, hogy sebét tisztán és szárazon tartsa, és figyelje a duzzanatot, a bőrpírt vagy a váladékozást, ami fertőzésre utalhat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.