A szájüregi rák néhány jele nem nyilvánvaló, mert nem látható helyeken is kialakulhatnak. És minél később diagnosztizálják, annál kevésbé eredményes a kezelés.

A jó hír az, hogy amennyiben korán felismerésre kerülnek, a szájüregi daganatos megbetegedések nagyon jól gyógyíthatók, tehát a korai diagnózis kulcsfontosságú.

Az alábbi 8 tünetre mindenképpen érdemes odafigyelni:

 1. szájüregi fájdalom
 2. vérzés a szájban, amely nem gyógyul
 3. nyaki duzzanat
 4. elszíneződött terület a szájon vagy a szájüregben
 5. csomó vagy megvastagodás az arcbőrben
 6. zsibbadás a nyelvben vagy a szájüreg egy másik részében
 7. olyan érzés, mintha valami folyamatosan fogná a torkát
 8. megváltozott hang.

Ha a fent felsorolt tünetek több mint két hétig tartanak, forduljon orvoshoz vagy fogorvoshoz a probléma okának kiderítéséhez.

A tünetek figyelése mellett fontos, hogy rendszeresen végeztessen szájüregi szűrővizsgálatokat (például a fogorvossal, szájsebésszel), hogy a problémák már a korai szakaszban észlelhetők legyenek. Ezeket a vizsgálatokat érdemes a szokásos fogászati ​​ellenőrzések alkalmával, legalább évente kétszer megejteni, hiszen a szájüregi rák szűrése kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe. Ennek során orvosa vagy fogorvosa vizuális ellenőrzést végez a nyelv és a szájüreg kóros színét és egyéb elváltozásokat keresve.

szájüregi rák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szájüregi rák kockázata csökkenthető az alábbiak betartásával:

 • Hagyja abba a dohányzást. A szájüregi rákos betegek körülbelül 90 százaléka dohányzik, a kockázatuk pedig a használat mennyiségével és időtartamával együtt nő. A dohány a legszorosabb kapcsolatban áll a szájüregi rákkal, jelentősen és közvetlenül károsítva a szájüreget, beleértve az ajkakat, a fogakat és az ínyt.
 • Védőoltás a HPV ellen. Drámaian növekszik a humán papilloma vírushoz (HPV) társuló szájüregi rákok gyakorisága. A HPV nemi úton terjed, de védőoltással és/vagy megfelelő szexuális óvintézkedésekkel megelőzhető.
 • Mértékletesen igyon alkoholt. Bár az alkoholfogyasztás kisebb kockázati tényező, mint a dohányzás, növelheti a szájüregi rák kockázatát is.
 • Jó szájhigiéné. Amellett, hogy évente kétszer meg kell vizsgálnia a fogait, folytassa a jó szájhigiénét otthon is, napi kétszer fogmosással és fogselyem használatával.
 • Egészséges étrend. A fogak egészségének megőrzése túlmutat a fogmosáson. A szakorvosok azt ajánlják, hogy az étrend bőségesen tartalmazzon vizet, gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és sovány fehérjét. Ügyeljen arra, hogy kerülje a cukros finomságokat, hogy távol tartsa a káros baktériumokat.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.