A melanóma a bőrrák legsúlyosabb típusa. Mivel öröklődhet, előfordulhat, hogy gyakoribb lehet a családi halmozódása.

Mi az a családi halmozódású melanóma?

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt két fő génben – CDKN2A és CDK4 –mutációt találtak a kutatók, amelyek ehhez a betegséghez kapcsolódnak. Az elmúlt néhány évben további 10, kapcsolódó gént találtak. Ez egy olyan génkészlet, amely hajlamosabbá teszi az embereket a melanóma kialakulására.

Azoknál az embereknél, akiknek a családjában ezek a génmutációk jelen vannak, nagyobb valószínűséggel fejlődik ki a melanómát és bizonyos más rákos megbetegedések, beleértve a mell-, a petefészek-, a hasnyálmirigy- és a veserákot.

Milyen gyakran fordul elő családi melanóma?

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a melanómás esetek körülbelül 1-2 százaléka öröklődik. Egyes adatok szerint ez az arány magasabb, körülbelül 12 százalék.

melanóma öröklődés genetika
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A családi melanóma befolyásolja-e a melanóma kezelését?

Nem, ugyanúgy kezelhető, mint bármely más melanóma. Ha azonban valaki melanómás, függetlenül attól, hogy családi melanómája van-e vagy sem, minden elsőfokú rokonának éves bőrvizsgálaton kell részt vennie. A családi melanóma terápiájánál az változik meg, hogy figyelni kell más rákos megbetegedésekre is, amelyek az adott betegben kialakulhatnak, beleértve a mell-, vese- vagy hasnyálmirigyrákot.

Melyek a melanóma kockázati tényezői?

Az emberek fokozott kockázatnak vannak kitéve, ha:

  • világos, szeplős a bőre
  • kék vagy zöld a szeme
  • vörös vagy szőke a haja
  • sokat szoláriumozik vagy napfénynek kitett munkája/hobbija (például mezőgazdasági tevékenység, golfozás vagy úszás) van
  • sok anyajegye van.

Hogyan csökkenthető a melanóma kockázata a genetikai adottságoktól függetlenül?

Csökkenthető a kockázat a szolárium mellőzésével és a szabadtéri tevékenységek esetén a legalább SPF 30-as fényvédő krém alkalmazásával.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.