A hajfestés az egyik leggyakoribb módja az új stílus elindításának, de a látványos hajszínnek ára is lehet: megnövekszik a mellrák kockázata.

A hajfesték több mint 5000 vegyi anyagot tartalmaz. A lista tartalmaz néhány ismert rákkeltő anyagot, például az aromás aminokat, a 3-amino-4-metoxianilint, a 2-nitro-4-amino-anilint és a 3-nitro-4-hidroxi-anilint. Ezek a vegyszerek megzavarhatják a hormonok működését és szintjét a szervezetben, ami befolyásolja a daganatos betegségek kockázatát.

Mit tudunk a hajfestékekről és a rák kockázatáról?

Egy viszonylag nagy, 2019-es tanulmány több mint 45 000 nőnél vizsgálta a mellrák és a hajfesték használata közötti összefüggést. A kutatók azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen használtak tartós hajfestéket, nagyobb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem.

mellrák emlődaganat hajfestés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egyes adatok összekapcsolják a hajfestéket más rákos megbetegedésekkel. A legjobban tanulmányozott kapcsolat a hólyagrák és a hajfestés között van: azoknál az embereknél, akik munkájuk során rendszeresen hajfestéket használnak, nagyobb a hólyagrák kialakulásának kockázata.

A hajfestés okozhat mellrákot?

Számos olyan dolognak vagyunk kitéve a környezetünkben, amely potenciális mellrák kockázati tényező. A hajfesték csak egy a listán. A legfontosabb az, hogy megvizsgálja az összes kockázati tényezőt, és ezek alapján hozzon döntéseket. Beszéljen orvosával környezetéről, életmódjáról, kockázati tényezőiről és családi előzményeiről, hogy eldönthesse, mi a legjobb az Ön számára.

Biztonságos a hajfesték a rákos betegek számára?

Jelenleg nincsenek megfelelő adatok a rákkezelés alatt álló betegekkel kapcsolatban. Az eddigi tanulmányok olyan nőket vizsgáltak, akiknél nem diagnosztizáltak mellrákot.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.