A rákkezelések időnként negatívan befolyásolhatják a megjelenését is. Bizonyos rákterápiák kiszáríthatják a bőrt, a körmöket pedig töredezetté tehetik.

Az alábbi gyakorlati tippek betartásával csökkentheti a rákkezelés (például kemoterápia, sugárzás) bőrre és körmökre gyakorolt ​​károsító hatását.

5 tipp a bőrápoláshoz a rákkezelés során

Ha kemoterápiás kezelés alatt áll, a bőr kiszáradása elkerülhetetlen. A sugárterápia gyakran bőrgyulladást is okozhat, ami kiütéseket, hámló bőrt vagy hólyagokat válthat ki az érintett bőrfelületen. Ezek a bőrváltozások megjelenésükön kívül más szövődményekhez is vezethetnek. A száraz bőr viszket, és a túlzott vakarás sebeket okozhat, amelyek növelik a fertőzés kockázatát. A bőr ápolásához a kemoterápia vagy a sugárkezelések során az alábbiak ajánlottak:

  1. Legyen jól hidratált, ezért igyon sok vizet.
  2. Ügyeljen a fényvédelemre. Viseljen széles spektrumú fényvédőt (SPF 30 vagy magasabb), különösen a kezén, az arcán és a nyakán. Akár duplázhatja is a védelmet széles karimájú kalap segítségével.
  3. Ha lehetséges, különösen kézmosás után és közvetlenül lefekvés előtt mindig használjon erős illatanyagok nélküli hidratáló termékeket. Az extrém szárazság kezelése vagy megelőzése érdekében próbálja ki a „testvajat”, amely nagyobb védelmet nyújt és jobb hidratálást biztosít.
  4. A napi fürdés meleg, de nem forró vízben történjen. Kenje be hidratáló krémmel a testét a kádfürdőt vagy a zuhanyzást követő 3-5 percen belül, amikor a bőre a leghatékonyabban képes felszívni a hatóanyagokat.
  5. Óvatosan, puhább törlőkendővel hámlasszon, ami segít eltávolítani a száraz bőrt az epidermiszből (felső bőrréteg), hogy a mélyebb bőrrétegek jobban felszívják a hidratálót.
kézápolás rákterápia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4 tipp a körömápoláshoz a rákkezelés során

A kemoterápia néha befolyásolja a kéz- és lábkörmök egészségét. A körömágyak barázdáltak, valamint barna vagy fekete színűek lehetnek, és a körmök akár le is eshetnek. Ezek elkerülése érdekében a következők javasoltak a köröm ápolásához a kemoterápia során:

  1. Gyakran vágja le rövidre a körmeit és használjon reszelőt, hogy az egyenetlen körömszélek ne sértsék meg a bőrét. Tartsa tisztán a körömápoláshoz szükséges eszközöket.
  2. Kerülje a körömszalonokat, mert ezekben a fertőzés kockázata túl magas. Ha festi a körmeit, használjon formaldehidmentes lakkot és acetonmentes lemosót, amelyek kevésbé károsítják a körmöket és a környező bőrfelületet.
  3. Védje a kezét, ezért mindig viseljen kesztyűt, amikor takarít vagy bármilyen olyan munkát végez, amelynek során vegyi anyagokat használ.
  4. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az egyik körme lazább vagy leesik. Lehet, hogy egy antibiotikumos kezelés segíthet a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.