Egy nemrég publikált kutatás eredményei információkkal szolgálnak az onkológusok számára a megfelelő egyéni terápia kiválasztásában.

Az észak-amerikai Johns Hopkins orvosi központ vizsgálat során a kutatók 352 olyan férfi prosztatarák mintáját elemezték, akiknek a prosztatarákja a műtétet követően kiújult és akik 1998 márciusa és 2003 márciusa között részt vettek egy sugárterápiás klinikai vizsgálatban (NRG / RTOG 9601). A prosztatarákos férfiakat két csoportra osztották: az egyik csoport naponta két éven át hormonterápiában részesült, míg a többi résztvevő sugárterápiát kapott. A kutatók a daganatszövetekből származó ribonukleinsav (RNS) genetikai információi alapján egy teszt segítségével 22 gén aktivitását értékelték, hogy megjósolják a prosztatarák terjedésének mértékét, a távoli áttétképződés és a prosztatarák-specifikus halálozás kockázatát, valamint az általános túlélés esélyét.

prosztatarák genetika hormonterápia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A tumor genetikai jellemzői alapján meghatározott „osztályozó” pontszámokat használva a betegeket három csoportba osztották. A résztvevők közül 148 betegnek (42%) volt alacsony a pontszáma, ami a kedvezőbb prognózist jelenti, míg a prosztatarákos férfiak 20%-a magas pontszámmal rendelkezett. A magasabb pontszámmal rendelkező férfiak prosztatarákja súlyosabb, esetükben nagyobb a távoli áttétek kockázata, ezért számukra a hormonterápia a leghatékonyabb kezelési mód, mellyel növelhető a túlélés esélye.

Ez a genetikai teszt segíthet az onkológusoknak abban, hogy jobban meghatározzák, mely kiújuló prosztatarákban szenvedő betegek részesülhetnek hormonterápiában, gondosan mérlegelve annak mellékhatásait (például a libidó és/vagy az erekció hiánya, fáradtság, a cukorbetegség és a szívroham kockázata). A teszt által nyújtott információk alapján az orvosok azon betegek számára javasolják célzottan a hormonterápiát, akik számára valóban szükséges.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/genomic-test-helps-estimate-risk-of-prostate-cancer-metastasis-death
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.