A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek képesek a női nemi hormonhoz (ösztrogén) hasonlóan a szervezet ösztrogénreceptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani. 

Bár számos vizsgálat szól arról, hogy a magasabb fitoösztrogéntartalmú étrend preventív hatású lehet a mellrák kialakulása szempontjából, ugyanakkor az emlődaganat bizonyos típusainál mégis a magas fitoösztrogén tartalmú élelmiszerek fogyasztásának mérséklése ajánlott. Az ún. hormonérzékeny daganatok esetében elősegíthetik a daganat növekedését.

A szakirodalom meglehetősen ellentmondásos ezen a téren, jelenleg is folynak vizsgálatok a fitoösztrogének hatásával kapcsolatosan.

helyes táplálkozás, daganatos betegségek, mellrák
Forrás: pexels.com

Egyrészt a tamoxifenhez (antihormon gyógyszer) hasonló hatásról számolnak be (például a szója esetében), ugyanakkor pedig mivel igen hasonló a szerkezetük, "versenyez" az anti-hormon készítménnyel a receptorokért (ugyanahhoz a receptorhoz kötődik. Mivel egy receptorhoz csak egy molekula tud kötődni, tehát vagy a fitoösztrogén vagy a gyógyszer, így gyengíti a daganatellenes terápia hatékonyságát.

Ezért bizonyos terápiák esetén jelenleg a magas fitoösztrogén tartalmú élelmiszerek (például szója, lenmag, gránátalma) rendszeres, nagyobb mennyiségű fogyasztása nem javasolt.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.