A daganatos megbetegedések egyharmada megelőzhető lenne, bizonyos életmód- és gondolkozásbeli változásokkal. Továbbá tény az is, hogy a megbetegedések jelentős része olyan területeken diagnosztizált, ahol az életkörülmények elképesztően rosszak. A dolgok jelenlegi állása azt bizonyítja, hogy igenis odafigyeléssel lehet tenni valamennyit ellene.

A 2012-es évben 14 millió rákos megbetegedést jegyeztek fel világszerte, melyből 8,3 millió végződött halállal. A betegség globális megjelenéséből 70 százalék olyan területekre koncentrálódott, ahol alacsony, és közepes gazdasági bevételekből kell megoldani az életet, azaz nem jut arra, hogy az ember egészségesen, és változatosan ehessen úgy, hogy az ne menjen más kárára.

A jelenlegi adatokból kiinduló előrebocsátás szerint a rák megjelenése 70 százalékkal még gyakoribb lesz az elkövetkezendő két évtizedben. Viszont, 30 százalékát meg lehetne előzni. Ehhez elég, ha betart az ember néhány apró tanácsot, melyet tapasztatból mondtak olyanok, akik legyőzzék a félelmetes kórt.

Testsúly

Először is, igyekezni kell fenntartani az egészséges testsúlyt. Ez általában a BMI index szerinti 20-25-ös értékek között kellene, hogy legyen.

Mozgás

Többet mozogni. A sport nem csak a szívnek tesz jót, de redukálja a rák kockázatát. Napi legalább 30 perc ajánlott, mert annál kevesebbnek nem sok értelme van.

Táplálkozás

Érdemes több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésűt fogyasztani. A gyorséttermi ételek, és előre gyártott élelmiszerek olyan adalékanyagokat és vegyületeket tartalmaznak, mely növelik a rák kialakulását. Ha az amúgy is köztudottan rossz hírű ételt lecseréljük valami egészségesre, már sokat tettünk magunkért.

Csökkenteni kell a zsír és cukor bevitelt, illetve a sóval is csínján kell bánni. Az utóbbi nem csak a vérnyomást emelheti, de a vesét is nagyban károsíthatja.

Alkohol

Szintén csökkenteni kell az alkohol bevitelt, mert az növeli a száj, illetve torokrák esélyét.

Dohányzás

Évtizedes kutatások eredményeként egyre biztosabban állítható, hogy erős a kapcsolat a dohányzás és a rák több formájának kialakulása között. Ezt a kapcsolatot már több száz különféle közegészségügyi kutatás támasztotta alá. A dohányzás növekedése drámai módon növelte a tüdőrákos halálesetek arányát, míg a dohány felhasználásában a közelmúltban megfigyelhető csökkenést a tüdőrákos halálesetek csökkenése követte a férfiak körében.

Klímaváltozás

A klímaváltozás – migrációs hatása és az elszegényedést fokozó hatása miatt és elsősorban a forró égöv alatti régiókban – hozzájárul a rákos megbetegedések számának növekedéséhez a gyermekek körében.

Szoptatás

Végül, de nem utolsó sorban, ez kifejezetten a nőknek szól: érdemes addig szoptatni a gyermeket, ameddig csak lehet. Egész egyszerűen a természetes folyamattal csökkenthető a rák előfordulásának nagyon sok fajtája.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.