A vastagbélrák gyakorisága az elmúlt évtizedekben megnőtt a 45 év alatti felnőtteknél. Melyek azok a tünetek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni?

Mivel a vastagbélrák aránya összességében csökkent, a kutatók megpróbálják megérteni, miért emelkedik a 45 év alatti felnőttek körében, különösen a nagyon fiataloknál. A szakemberek szerint valószínűsíthető, hogy a növekvő elhízási arány és az egészségtelen étrend kockázati tényezők lehetnek. Azt már ismert, hogy bizonyos étrendek és környezeti tényezők növelhetik a vastagbélrák kockázatát az idősebb felnőtteknél. Ez szerepet játszhatnak a fiatalabbaknál is, mivel étrendünk folyamatosan változik és generációról generációra fejlődik.

Az adatok szerint egyértelmű, hogy szükség van a vastagbélrák megelőzésére. Az alábbi lépésekkel sokat tehet, hogy megelőzze a vastagbélrák kialakulását.

Ne hagyja figyelmen kívül a végbél vérzését

Számos fiatal beteg nem fordul orvoshoz, ha a végbél vérzését tapasztalja, mert azt gondolják, túl fiatalok ahhoz, hogy vastagbélrákjuk legyen. A végbélrák előrehaladott esetei közül azonban sok olyan fiataloknál fordul elő, akiket rosszul diagnosztizáltak vagy elmulasztották az orvosi kivizsgálást.

Nem mindenkinek ugyanazok a tünetei, akinek vastagbélrákja van, de a végbélvérzéssel járó bármilyen problémával orvoshoz kell fordulnia, beleértve például a hasi fájdalmat vagy a vérszegénységet. Ne feltételezze, hogy csak aranyere van, ha vért lát a WC-papíron. „Nincs olyan, hogy „normális” vérzés. Mielőbb forduljon orvoshoz, hogy kiderüljön a probléma oka.

Ismerje meg kockázatait és családtörténetét

Gyakran előfordul, hogy az embereknek nincsenek tüneteik a vastagbélrák korai szakaszában, amikor még hatékonyabban lehetne kezelni. Ezért fontos, hogy a háziorvosok azonosítsák azokat, akiknél nagyobb a betegség kialakulásának a kockázata. Korábbi szűrést javasolhatnak a magas kockázatú fiatalabb felnőtteknek. Az is fontos, hogy a betegek ismerjék meg családjuk kórtörténetét. Érdemes tudniuk, hogy közeli hozzátartozóit kezelték-e valaha vastagbélrák vagy vastagbélpolip miatt.

vastagbélrák kolonoszkópia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Forduljon orvoshoz, így hamarabb elvégezhetik a szűrővizsgálatot

Vegye komolyan az egészségét, még akkor is, ha fiatal és úgy érezi, hogy semmi baja nem történhet. Vastag- és végbélrákra utaló tünetek esetén diagnosztikus kolonoszkópos szűrővizsgálatra kerülhet sor. Más szűrési lehetőségek, mint például a vastagbélrák rendkívül érzékeny széklet-alapú DNS-vizsgálatai is hatékonyabbak, és a jövőben egyre gyakrabban fogják használni azokat.

Egyen egészségesebben, mozogjon többet és hagyja abba a dohányzást

A friss gyümölcsök, zöldségek és más rostban gazdag ételek, valamint a rendszeres testmozgás segítenek megőrizni a vastagbél egészségét. Emellett érdemes csökkenteni a vörös húsok és a túlzottan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, valamint leszokni a dohányzásról.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.