A legtöbb esetben a különböző tényezők kombinációja járul hozzá az emlődaganat kockázatának növekedéséhez, beleértve az életmódot vagy a környezeti hatásokat.

A nőknek csak egy kis százalékát tekintik magas kockázatúnak az emlőrák vonatkozásában a családtörténet, a genetikai mutáció vagy a szövettani eredmények miatt.

Nagyon fontos, hogy az érintett nők tudják, hogy vannak dolgok, amelyekkel csökkenthetik az emlőrák kockázatát. A rendszeres aerob testmozgás, az egészséges testsúly fenntartása és az alkoholfogyasztás csökkentése jelentősen csökkentheti a nők esetében a mellrák kockázatát. A rendszeres emlőszűrések és a nők egészségére vonatkozó egyéni tervek szintén csökkenthetik az emlődaganat kockázatát, és javíthatják a túlélési eredményeket.

mellrák kockázat mammográfia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szűrési ajánlások közé tartozhat a mammográfia és más képalkotó módszerek (például regionális ultrahang vizsgálat, biopszia) elvégzése.

A szakorvosok kockázatbecslési modelleket is használnak a betegek hosszú távú emlőrák kockázatának meghatározására.

A kockázatokkal kapcsolatos tévhitek

Rengeteg tévhit él a nők fejében az emlőrák kockázatával kapcsolatban (például egy nőnek, akinek a családjában nem volt emlőrák, nincs kockázata az emlőrák kialakulásának). A szakorvosok felhívják a figyelmet arra, hogy az újonnan diagnosztizált betegeknek csak mintegy 15 százalékának van olyan családtagja, akinél melldaganatot diagnosztizáltak.

Egy másik gyakori tévhit a mammográfia biztonságáról szól, vagyis arról, hogy a mammográfiás szűrés nagy dózisú sugárzással jár. A valóságban ez nagyon alacsony sugárzás. Hasonló ahhoz a sugárzáshoz, amelyet egy nő körülbelül egy hét hetes időszakban kapna a napsugárzásból.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.