A nyiroködéma olyan tartós probléma, amely akár a kezelés után hónapokkal vagy évekkel később is jelentkezhet.

A nyiroködéma egy krónikus állapot, amely nem gyógyítható. Lépéseket azonban lehet tenni annak megakadályozása érdekében, hogy kialakuljon, valamint enyhítsék a tüneteket. Amennyiben nem kezelik, a mellrákműtét után kialakuló nyiroködéma rosszabbodhat, míg az azonnali kezelés csökkenti a fertőzések és szövődmények kockázatát.

Hogyan alakul ki a nyiroködéma?

A műtét során gyakran eltávolítják a közeli nyirokcsomókat is. Ez megzavarja a nyirok áramlását, ami duzzanathoz vezethet, vagyis nyiroködéma alakul ki. A nyiroködéma érintheti az egyik vagy mindkét kart, a fejet és a nyakat, a hasat, a nemi szerveket vagy a lábakat. Kezelés nélkül a duzzanat súlyosbodhat, bőrfájdalmakat vagy egyéb problémákat okozva. Az érintett területek is nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg.

Ha sok hónalj alatti nyirokcsomót távolítottak el, akkor az érintett nő élete végéig nagyobb a nyiroködéma kockázata. A hónalj alatti nyirokcsomók sugárkezelése hegesedést és elzáródást okozhat, ami tovább növeli a nyiroködéma kialakulásának az esélyét.

nyiroködéma mellrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Megelőzhető-e a nyiroködéma?

Azoknál a nőknél, akik emlőrákos kezelésben részesülnek, megfelelően ápolják a bőrüket, és a kezelés után sportolnak, ritkábban fordul elő nyiroködéma. Az újabb típusú nyirokcsomó-műtétek szintén hozzájárulnak a nyiroködéma kockázatának csökkentéséhez, de nincs biztos módszer a megelőzésére.

A nyiroködéma kezelése

A kezelés attól függ, hogy mennyire súlyos a probléma. A kezelés magában foglalja az állapot megelőzésének és kezelésének módjait, beleértve az alábbiakat:

  • Testmozgás - javítja a nyirokelvezetést. A speciális gyakorlatokat a kezelőorvosa vagy a fizioterapeuta tanácsolja.
  • Kompressziós kötés viselése - segíthet a folyadék mozgatásában, és megakadályozhatja annak felhalmozódását.
  • Diéta - az egészséges táplálkozás és a testsúly szabályozása fontos része a kezelésnek.
  • A karok rendszeres felemelése - ha a kar lehetőség szerint a szív szintje fölé emelkedik, a gravitáció segít a folyadék elvezetésében.
  • A fertőzés megelőzése - fontos, hogy megvédjük az érintett terület bőrét a kiszáradástól, a berepedéstől és a fertőzésektől. Az orvosa tanácsot adhat a bőr és a körmök megfelelő ápolásáról, hogy megelőzze a problémákat.
  • Masszázsterápia - a nyiroködéma kezelésében jártas szakember által végzett masszázs segíthet eltávolítani a folyadékot a duzzadt területről.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármilyen fertőzésre utaló jele van, például bőrpír, fájdalom, fokozott duzzanat vagy láz.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.