A duzzadt nyirokmirigyek általában nem jelentenek súlyosabb problémát, de a nyak oldalán lévő megnagyobbodás néha daganatot jelezhet.

Mik azok a nyirokcsomók?

A nyakon két területet nevezünk mirigynek. A nyálmirigyek nyálat biztosítanak a szájnak, hogy nedves maradjon. Az állkapocs alatt és az arc két oldalán vannak. A nyirokmirigyek, más néven nyirokcsomók, többnyire a nyak oldalán találhatók. A testszerte megtalálható nyirokmirigyek megszabadítanak olyan dolgoktól, amelyek a szervezetünk számára nem „kívánatosak”, mint például a baktériumok, vírusok és egyéb idegen anyagok. Körülbelül 600 borsó/bab méretű nyirokcsomó található az egész testben, a lábaktól az állkapocsig.

Miért duzzadhatnak meg a nyirokcsomók?

Amikor egy nyirokcsomó valami káros idegen anyagot észlel a szervezetben, a belsejében lévő vérsejtek használja fel azok elpusztítására, vagyis harcol a fertőzések és a betegségek ellen. Amikor a nyirokcsomók elkezdik ezt a folyamatot, a mirigyek nagyobbá válnak. A megfázás, a torokfájás és a fülfertőzések mind-mind a nyirokcsomók duzzanatához vezetnek. A fertőzés elmúltával a nyirokcsomó is normál méretűre zsugorodik.

nyirokcsomó duzzanat daganat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az állkapocs alatti nyirokmirigyek duzzanata ritkán jelent problémát. Megduzzadhatnak, ha a szájba jutó egyik nyálcsatorna beszűkül vagy eltömődik. A rák kialakulásának esélye ezekben a mirigyekben minimális. Inkább a nyak oldalán lévő megnagyobbodott nyirokcsomók lehetnek aggasztók.

Mikor lehet a duzzadt nyirokcsomó a rák jele?

Mindenképpen orvosi kivizsgálásra van szükség, ha a duzzadt nyaki nyirokcsomó:

  • átmérője legalább 1 centiméter
  • fájdalmas
  • több mint két hete van ott.

Milyen daganattípusok kapcsolódnak leggyakrabban a duzzadt nyirokmirigyekhez?

A laphámrák, valamint az arcon vagy a fejbőrön kezdődő bőrrákok. Vannak olyan szájüregi daganatok, amelyek egy fogorvosi vizsgálattal felismerhetők. A limfóma, vagyis a nyirokcsomók rákja is okozhatja a duzzanatot.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.