Az Oncompass mesterséges intelligencián alapuló szoftvere támogathatja az orvosokat a legmegfelelőbb célzott terápia megtalálásában a daganatos betegségek kezelésében.

2020-ra a daganatos betegségek több mint 90 százalékában feltérképezték a genetikai hátteret. A tumorok kialakulásában mintegy 600 gén lehet felelős, melyeknek mintegy 6 millió lehetséges mutációja van. Több mint 100 célzott terápiát használnak a klinikumban napjainkban, több 100 pedig a klinikai kutatások fázisában van.

Az Oncompass szoftvere segít megtalálni a lehető legjobb megoldást. Rangsorolja a lehetséges hatóanyagokat, hogy mely célzott kezelésre reagál a legjobban a tumor, annak genetikai profilja alapján.

daganatos megbetegedés, mesterséges intelligencia
Forrás: pixabay.com

A fejlesztésnek köszönhetően csökkenthető a nem-hatásos kezelések, gyógyszerek miatti idő- és pénzveszteség. Jelentősen emelkedhetnek a betegek életkilátásai, hiszen növeli a páciens esélyét, hogy minél előbb megtalálják a számára hatásos terápiát. A gyógyszercégeknek is segítség lehet a további kezelések fejlesztésében.

Minden évben kb. 10 millió daganatos betegségben szenvedő ember hal meg szerte a világon, így nem is kérdés, mekkora szükség van az ilyen irányú fejlesztésekre.

Forrás: www.digitaleurope.org
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.