A melanóma a bőrrák súlyosabb formája, de a kutatók nemrégiben fedezték fel, hogy a betegség még nagyobb veszélyt jelent, ha Ön terhes vagy nemrégiben szült.

A kutatási eredmények szerint azoknál az 50 év alatti nőknél, akiknél rosszindulatú melanómát diagnosztizáltak a terhesség alatt vagy röviddel azután, szignifikánsan nagyobb valószínűséggel terjedtek át a daganatok más szervekre és szövetekre, és nagyobb valószínűséggel alakult ki a bőrrák a kezelés után.

Bár nagyon kevés várandós nőnél alakul ki a melanóma, ha terhes vagy csak tervezi a teherbe esést, ismernie kell a kockázati tényezőket, és figyelnie kell a jeleit.

Terhesség esetén miért nagyobb a kockázat?

A legnyilvánvalóbb kockázat a már meglévő melanóma. Emellett számos további tényező miatt is a magas kockázatú kategóriába sorolják:

  • melanóma a családjában
  • bármilyen anyajegy a testén
  • túlzott leégés vagy szolárium használata a múltban.

Tehát ha Ön a magasabb kockázati kategóriába tartozik, mindenképpen keressen fel egy bőrgyógyászt.

melanóma terhesség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Milyen figyelmeztető jelekre kell figyelni?

Ha Ön terhes és a magas kockázatú kategóriába tartozik, havonta önvizsgálatot kell végeznie a terhesség alatt és a gyermek születése utáni évben. Keresse az anyajegyeken a melanóma jeleit, melyek a következők:

  • aszimmetria
  • szabálytalan határok
  • egy anyajegyen belüli különböző színek
  • az anyajegy átmérője meghaladja a 6 mm-t
  • az anyajegy mérete vagy szerkezete megváltozik, vagy vérezni kezd.

Ha egyet vagy többet lát, mielőbb menjen el egy bőrgyógyászati szűrővizsgálatra. Mindenkinek, aki terhes és kockázati tényezői vannak, legalább kétszer fel kell keresnie egy bőrgyógyászt a terhesség alatt vagy minden trimeszterben.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.