Az alacsony tesztoszteronszintet nem szabad „félvállról” venni, de a kezelése nem minden érintett számára szükséges.

Kinek van szüksége tesztoszteron terápiára?

Nincs mindenki számára normális tesztoszteronszint. Egy férfinak lehet úgy is alacsony a tesztoszteronszintje - vérvizsgálattal meghatározva -, hogy nincs testi tünete és szexuálisan is aktív. Az alacsony tesztoszteronszint önmagában nem betegség, ezért a diagnózis felállítása során mind a laboratóriumi eredményeket, mind pedig a tüneteket figyelembe kell venni.

A tesztoszteronhiányos szindrómában vagy az idősödő férfiakra jellemző androgénhiány esetében gyakori tünet az alacsony libidó, a merevedési zavar, a csökkent izomtömeg, a fáradtság és a mentális probléma. Az alacsony T-érték és a fenti tünetek együttes jelenlétekor általlában néhány hónapig kezelik az érintettet, és rendszeresen ellenőrzik, hogy javulnak-e a tünetek és emelkedik-e a tesztoszteronszint.

Az étrend-kiegészítők szedését kerülni kell, mert nem léteznek természetes „tesztoszteronnövelő” szerek. Bármilyen típusú tesztoszteronpótló gyógyszert csak szakorvos írhat fel.

tesztoszteron terápia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Téves információ és túlkezelés

Sajnos sok férfit kezelnek úgy az alacsony tesztoszteronszint miatt, hogy nincsenek tüneteik. Az is előfordul, hogy olyanokat kezelnek, akiknek ugyan vannak tüneteik, de a T-érték normális. A hibás laboratóriumi teszteredmény szintén kezelési problémákat okozhat. Fontos tudni, hogy a vért reggel kell levenni (legkésőbb 11 óráig), amikor a tesztoszteronszint a csúcson van.

A felesleges tesztoszteron-terápia kockázatokkal jár, beleértve a vérrögképződést, a hangulati zavarokat, az agressziót és a húgyúti problémákat.

Metasztatikus prosztatarákban, kezeletlen alvási apnoéban vagy súlyos vizelési problémában szenvedő férfiak esetében ellenjavallt a tesztoszteronterápia, de a családalapítást tervező fiatal férfiak számára sem ajánlott, mert a közhiedelemmel ellentétben nem növeli a termékenységet. Valójában csökkentheti a spermiumok számát és meddőséget okozhat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.