A vazektómia a tartós fogamzásgátlás egyszerű, biztonságos és hatékony eszköze. Néhány férfi azonban fontolóra veheti a vazektómia visszafordítását.

1. A vazektómia visszafordítható

A vazektómia visszafordítása egy körülbelül kétórás, minimálisan invazív műtéti eljárás, melynek során mikrosebészeti technikákkal helyreállítható a folytonosság. Ez egy nagyon biztonságos eljárás, a vérzés és a fertőzés kockázatával kevesebb, mint fél százalék.

2. A herék nem hagyják abba a spermiumok termelését

Meglepő, de a vazektómia után a herék továbbra is termelik a spermát, csak azok nem jutnak ki a testből. Emiatt ez a beavatkozás visszafordítható. Körülbelül három hét, bizonyos esetekben - ha a mellékvese elzáródik - akár 12 hónapig is eltarthat, amíg a termékenység visszatér.

vazektomia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Az idő fontos tényező, de nem az egyetlen

Az általános tévhit szerint, ha valakinek évekkel ezelőtt volt a vazektómiája, akkor nem lesz sikeres a visszafordítás. Ez nem igaz, bár a siker aránya elsősorban a vazektómia óta eltelt időtől függ. A 95 százalékos sikerességi aránya akkor „csökken”, amikor egy férfinak 15 évvel ezelőtt végezték el a művi meddővé tételét. Az idő mellett számos egyéb tényező járul hozzá a terhesség esélyeihez a sikeres visszafordulás után is, ideértve a partner életkorát, valamint a spermiumok egészségét.

4. A beavatkozás nem térítésmentes

Mivel a vazektómiát nem fedezi a kötelező egészségbiztosítás, a művi meddővé tétel ára a beavatkozást végző intézménytől függ.

5. Termékenységi vizsgálatra lehet szükség

A vazektómia visszafordítását kérő férfiakat - és partnereiket - előzetesen meg kell vizsgálni a termékenységgel kapcsolatban, és megvitatni a lehetőségeket. Néhány pár esetében – főleg, ha több mint 15 év telt el a vazektómia elvégzése óta - érdemesebb az úgynevezett spermium-visszakeresési eljárás elvégzése az in vitro megtermékenyítés érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.