Az alacsony tesztoszteronszintet nem szabad elhanyagolni, de a terápia nem minden érintett számára szükséges.

Kinek van szüksége tesztoszteron terápiára?

Nincs mindenki számára normális tesztoszteronszint. Egy férfinak lehet úgy is alacsony a tesztoszteronszintje - vérvizsgálattal meghatározva -, hogy nincs testi tünete és szexuálisan is aktív. Az alacsony tesztoszteronszint önmagában nem betegség, ezért a diagnózis felállítása során mind a laboratóriumi eredményeket, mind pedig a tüneteket figyelembe kell venni.

A tesztoszteronhiányos szindrómában vagy az idősödő férfiakra jellemző androgénhiány esetében gyakori tünet az alacsony libidó, a merevedési zavar, a csökkent izomtömeg, a fáradtság és a mentális probléma. Az alacsony T-érték és a fenti tünetek együttes jelenlétekor általlában néhány hónapig kezelik az érintettet, és rendszeresen ellenőrzik, hogy javulnak-e a tünetek és emelkedik-e a tesztoszteronszint.

tesztoszteron
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az étrend-kiegészítők szedését kerülni kell, mert nem léteznek természetes „tesztoszteronnövelő” szerek. Bármilyen típusú tesztoszteronpótló gyógyszert csak szakorvos írhat fel.

Téves információ és túlkezelés

Sajnos sok férfit kezelnek úgy az alacsony tesztoszteronszint miatt, hogy nincsenek tüneteik. Az is előfordul, hogy olyanokat kezelnek, akiknek ugyan vannak tüneteik, de a T-érték normális. A hibás laboratóriumi teszteredmény szintén kezelési problémákat okozhat. Fontos tudni, hogy a vért reggel kell levenni (legkésőbb 11 óráig), amikor a tesztoszteronszint a csúcson van.

A felesleges tesztoszteron-terápia kockázatokkal jár, beleértve a vérrögképződést, a hangulati zavarokat, az agressziót és a húgyúti problémákat.

Metasztatikus prosztatarákban, kezeletlen alvási apnoéban vagy súlyos vizelési problémában szenvedő férfiak esetében ellenjavallt a tesztoszteronterápia, de a családalapítást tervező fiatal férfiak számára sem ajánlott, mert a közhiedelemmel ellentétben nem növeli a termékenységet. Valójában csökkentheti a spermiumok számát és meddőséget okozhat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.